Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Rabu, Februari 16, 2011

Siapa Nak Tahu Apa Itu Turun Tanah??

Seumur hidup Cute Mum tak pernah tengok macam mana acara Turun Tanah dilakukan.. Tahu pon bila tengok gambar Daddy masa kecik2 dulu.. Kali nie MIL buat untuk cucu pertamanya.. Bukan Dania sorang.. Tapi 3 Orang sekali gus.. Tiga-tiga nie lahir tahun 2010.. Kira mereka nie membesar sama-samalah...


Comel tak Dania dengan Topi camtue.. ada rambut pulak tue.. hehehe.. Yang Dania pegang tue adalah Tangga yang dibuat dari tebu.. Cute Mum agak nak digunakan untuk Dania Panjat... Pastue baru turun tanah.. Rupa-rupanya apa yang Cute Mum bayangan semunya salah.. heheh...

Makcik yang jalankan acara nie memang dah biasa buat untuk baby-baby di kampung nie.. Mula-mula Dania akan diangkat sambil pijak semua anak tangga tue...


Dihujung tangga tue ada Kolam mandi yang ditaburkan dengan bunga-bunga..


Dah naik tangga, Dania akan dimasukkan kedalam kolam air tue.. Sambil mengalirkan air kat kepala Dania, makcik tue baca selawat atau doakan sesuatu untuk Dania..


Dania pula takut nak masuk air.. Mungkin Dania geli dengan bunga-bunga yang ada dalam kolam tue..


Macam best jerkan Dania dimandikan camnie.. Tahniah daddy sebab dapat capture gambar air tue.. cantik..


Lepas tue, Makcik angkat Dania dan hentakkan kaki Dania atas tanah... Itu kot yang dinamakan turun tanah.. Dah sudah tue duduk depan Dulang yang berisi mcam-macam tue..


Apa yang ada dalam dulang tue adalah.. Gula-gula, Kertas, Duit & Pen... setiap benda tue ada maksudnya yang tersendiri..


Bersungguh-sungguh Dania memilih... apalah agaknya Dania amik...


Akhirnya Dania pilih pen.. Sekali dua Dania amik..


Diorang semua suka bila baby amik pen.. Ia membawa maksud bila dah besar nanti, mereka akan menjadi anak yang bijak pandai.. Kalo amik duit.. Mata duitan... Yang lain Cute Mum tak ingatlah.. hehe...


Ketiga-tiga baby nie pon amik pen.. Cute Mum doakan mereka bertiga akan jadi cendiakawan dewasa kelak..

Selesai sudah acara Turun Tanah.. Tak tahulah lepas nie akan buat lagi atau tidak.. sebab daddy sorang jer yang buat.. Adik-adiknya yang lain tak pernah buat pon.. Untunglah jadi yang pertama nie kan..

18 comments:

cik puan akish berkata...

first time jugak dgr...

first time juge tgk...

=)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

pernha dengar kengkawan citer, tapi anak kita tak de wat cam ni...

Izan Ishak berkata...

k.izan biasa dgr turun tanah ni. tp kalau mak k.izan buat sendiri je sblm ni...just baca selawat dan jejakkan kaki bby tu kat tanah. then buatlah bubur merah. *tapi tak semua pun cucu mak k.izan buat sbb ramai.

**untung dania ni...masih dpt merasa tradisi org tua2~

ytekecik berkata...

selalu nyer apa yang orang tua2 ni ckp ada betulnya. cuma kita perasan ngn tidak je.. Turun Tanah ni tak penah dengar first time. tp petua orang lama ni ada juga saya guna.. seronok tengok dania main air.. comey

LyNn HaMzAh berkata...

pernah dgr tapi x pernah tgk dgn mata sendiri...

Nana berkata...

mmg xpernah tgk smapai ada amek barang mcm ni
tgk kwn just pijak tanah je
unik kan

LiErOSe~QiEmi berkata...

oooo penah dgr, tapi tak penah tau camne cara dia.. oooo baru tauuu laniii ooooo

✿ etiey erywan ✿ berkata...

ohw cam gitu rupanya erk. kat kg kita tak de la pulak.. heheh. dania bijak.. nanti rajin mengarang macam mama jjugak kan

dilazfamily berkata...

macam tu ker. tak pernah buat lak .ikut tempat kot

BIONIC WOMEN berkata...

oo, x pernah dengar pun, ni baru tau..kiranya ni adat ler ek..
bagusnya dania pilih pen..mesti budak pandai nih..semoga macam tu ler..

Liza berkata...

First time dgr nih..

Maybe takde diamalkan kat kg Liza

nerz mimi berkata...

macam best je..... x pernah nampak pon orang buat benda nih....

Adyshariz berkata...

oww..macam tu rupanya

MamaRifqy berkata...

cutemum??sempenaaa ape aktiviti ini? tak pnh tahu ponnn

Cute MuM berkata...

nie untuk baby yang dah nak pandai jalan kalo tak silap.. tapi bukan kepercayaan.. mungkin adat kat kampung nie jer kot..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

siblah ko amek pen dania..huhu.eh tapi mmg cun gambar airtuh beb

EiJa ZaQuaN berkata...

ohh..mcm ni rupenya turun tanah tu ek..
yup ini maybe adat jerk..
x wat pun x pe..

alahai chumel jerk dania ngan topi ada rambut tu..agaknya kalau rambut dania pnjg ..camni la rupanye ye..

zahidah dihaz berkata...

first time dengar orang buat macam ni...tapi kalau di korea saya pernah tengok....


New Entry: Emilio Valentino

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy