Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Selasa, Mac 22, 2011

Tolong! ! Camner nak buang Kahak Bayi??


Setiap malam Cute Mum dengar Dania batuk sampai tersedak.. Kadang-kadang bunyi macam nak muntah.. Cute Mum rasa Dania tak boleh nak buang kahak kot.. Sebab dua minggu lepas Dania batuk dan selsema..

Cute Mum tak pernah ada pengalaman perkara camnie.. Jadi Cute Mum tak tahu nak buat apa.. Ada juga baca petua suruh minum madu.. Ada yang kata sedut kahak tue.. Tapi Cute Mum tak tahu cara yang betul.. ada ker klinik yang boleh sedut kahak? Camner nak sedut kahak?

Macam-macam yang Cute Mum pikirkan.. Harap kawan-kawan yang ada pengalaman atau petua mengatasi masalah nie bolehlah kongsi yer.. Cute Mum tak tahan tengok Dania macam tue.. Sedih sangat.. Walaupon dia aktif.. tapi kesihatan dia Cute Mum kena jaga..

Tolong yer Kawan2... TQ


15 comments:

syawalsimpsons berkata...

ntah la...sue pun x pandai sgt...tp syawal dolu g klinik sedut gas, keluarkan kahak...x mo kahak ddk kat paru2 je...

Mama Tun Nur Safiya berkata...

cuba tepuk-tepuk belakang dia disebelah kiri n kanan for a few minutes but not hard n bagi minum a lot of air suam..

YaYaNsMuM berkata...

Cute Mum, Yayansmum selalu sangat facing this problem coz My Yayan antibodi tersangatla rendah coz sakit jantung. apa yang yayansmum buat, yayansmum bancuh madu sikit ngan air suam...bagi dier minum...or bagi sudu kecik madu tu letak air sikit je taknak bagi pekat sangat, bagi dia makan...alhamdulillah its work for him...try la...

eima berkata...

klu wat suction takut throat dani trauma je la .. luka .. kesian plak

slalu doc aku suggest wat suction dah agak teruk ....

tepuk2 belakang tu boleh diamalkan ..
klu nk buang yg kat tekak tu ..bleh try bg susu ckit je ..pastu paksa dania muntah ... insyaallah lega la ckit tp temporary je la ... sbb yg kat paru2 blum ilang lagi ... take time untuk ilang la dear...

Imaan09 berkata...

sedut kahak adalah prosedur yang MENYEKSAKAN! kita pun xsampai hati tgk..cutemum org kajang kan..g Homeopati Hasan kt PKNS.. nnt makan ubat sket, kuar kahak banyak gila ikut najis.. bagus sbb ubat xde drug.. nama pun alternatif.. murah pun murah..tp ramai gila..kena sabar tgu la, xpun g awal2

Izan Ishak berkata...

kalau anak2 kak izan, biasanya dr suggest ubat batuk+kahak sekali sbb anak2 kecik mmg tak reti buang kahak sendiri kan. biasanya kalau dorang minum ubat tu, bila terbatuk.. termuntah... kahak akan keluar sekali. kadang tu berketul2..

tp baik cutemum bawa dania jumpa dr terus...takut lama2 melarat pulak kan~

my name is Yana berkata...

kesian nye baby kahak...minum madu tu boleh ikut selain byk kan minum air masak,sapu vicks vopurub kat dada...thniah menang kat blog Peja

~~@lyci@~~ berkata...

alycia kalau anak batuk or demam mmg cpt2 ke klinik.. pastu biasanya kalau batuk dh teruk ada kahak, doktor akn bg ubat yg bole kluarkan kahak.. sama ada muntah @ ikut najis.. apa2 mintak nasihat doc dulu yer..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

kalau humaira jalan ngan madu campur air suam cket..dalam 3 hari dah ok.nie pun dia batok lama sb putus madu yang biasa amek.nnnt kna g belilagi

nerz mimi berkata...

kalau ikut yang nerz belajar... suction memang la seksa but it is better than ur baby wake up at night sebab batuk n all those secretion...

kasi minum ai bayak n tepuk2 tu boleh wat jugak..... kalau da truk sgt kene bg ubat cair kahak.. g klinik dulu la bagi dr tengok n suggest ubat insyaAllah x de prob...

maria berkata...

cara Maria lak bila Marissa batuk terus bagun & dirikan dia..tepuk belkg supaya dia rasa nak muntah n kuarkan kahak dia...baby bwh 2tahun takde ubat batuk the best way adalah menggalakkan dia muntah untuk kuarkan kahak dia...

EiJa ZaQuaN berkata...

mmg kesian tgk kalau anak ada masalah kahak ni..bukan ape takut kalau x bole nak buang..itu yg jd masalah paru2/astma pulak.

me pun x tau nak suggest camner..
sbb setakat ni alhamdullillah zaquan xde la smpai kena sedut kahak..

moga dania cepat sembuh..

Farra Dhelina berkata...

mmg ada klnk yg sedut kahak CM..ank fra pernah kena sedut tu..tapi ats nasht dktor lah..dia tgok klu dh bebulan2 sakit, baru lah di sedut..ikut hidung.. tu yg ngeri tu

puan nina berkata...

Dania dh ok ke cutemum?cutemum wat cmne ea..sbb Danial pun bnyk kahak ni..huhu

Tanpa Nama berkata...

Kalau sya sedut sendiri je....biar dia nagis pastu tengok nafas bila dia tarik nasaf masa tu lh kite tiup dr mulut nanti kahak n.hengus kuar sekali tp buar ne kene pandai tau

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy