Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Selasa, April 26, 2011

Betul ker tak boleh potong kuku masa Period?

Ini lagi satu info yang Cute Mum jumpa masa tengah BW.. Wah rajin sungguh Cute Mum niekan.. Tak der kerjalah tue.. hihi.. Curi tulang sungguh..

Cute Mum akui yang Cute Mum ingatkan tak boleh potong kuku dan rambut dari badan masa tengah period.. Kalo rambut gugur kena kutip dan simpan untuk mandi bersama.. Rupanya tanggapan itu salah..

Ini yang Cute Mum copy dari Blog El Jana http://bbyuya.blogspot.com/


Sebenarnya boleh potong kuku dan sikat rambut, cuma perlu tanam kan jer.. Yang penting adalah menjaga kebersihan.. Bayangkanlah kalo seminggu tak potong kuku & sikat rambut.. Camnerlah agaknya rupa kita.. Itu belum lagi kalo kita berdarah nifas.. tul tak?

So lepas nie bolehlah kita menjaga kebersihan walaupon dalam keadaan period @ nifas..



11 comments:

zahidah dihaz berkata...

dulu pun saya ingat tak boleh....memang agak tak selesalah sebab kuku panjang bila time period...




New Entry: Start your day with

ytekecik berkata...

Salam memang boleh.. abih tak kan nak biar kan kuku panjang menjela.. nak makan pon geli..apa lagi klo g toilet.. euuuuu

selalunya lepas potong rambut dan kalo ada rambut gugur saya akan tanam je..

dulu pon was2 juga.. sekarang dah tau camner nak wat.. lega la skit..uhuk uhuk uhuk

Maya Mayana berkata...

emm bagus info nih...dulu sanggup tk potong kuku masa pantang...aje dh mcm pontianak harum...hehe...singgah blog ada surprise n tolong jwb soalan yana boleh? :)

Cute MuM berkata...

@zahidah dihazbetul tue..lepas nie tanam jer yer..

Cute MuM berkata...

@ytekecikbaguslah dah tahu dari awal.. takderlah simpan jer kuku tue.. huhu..

Cute MuM berkata...

@Maya Mayanahihi.. ok.. dah tgk suprise & soalan.. tq..

Bionic women berkata...

kita pernah tanya ustaz, yg wajib di mandiwajibkan ialah yg ada dan hidup di tubuh kita.

macam kuku tu boleh potong..

islam tu kan cantik dan bersih, xkan ler menda2 yg kotor yg mendatangkan kemudaratan tu dibiarkan ajer..
itu kalau kita pikir secara logik..hehe

Nisa' Azman berkata...

Yup, mmg leh pun potong kuku n rmbut time period.. Tue cume tanggapan salah aje, hehe.. ^_^

Cute MuM berkata...

@Bionic womenbetullah tue.. cute mum tetap potong, tapi simpan dulu.. sekarang cuma perlu tanam jerlah kan.

Cute MuM berkata...

@Nisa' Azmanbaguslah kalo ramai yang dah tahu.. kita perlu jaga kebersihan kan..

el-janna berkata...

cute mum> wah ade jugak yang bace entry huhu...

dulu pun saye ingat xboleh,tp sekarang dah tahu dan ianya boleh..
mudah jekan,xpayah la nak simpam kuku tu bawak mandi bagai ..:)

tengs ya..ni pun info amek dari forum yang uztaz sendiri jawab ..jgn was was plak.hehe

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy