Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Jumaat, April 15, 2011

Tips Nak Menang CGL !

Sebenarnya Cute Mum dah lama nak buat entri nie.. Tapi asyik takder idea jer nak karang.. Bila tengah free nie Cute Mum buat gaklah sebab ada yang minta Tips..


Dulu Nana pon dah buat entri pasal nie.. Cuba baca kat SINI.. Nana nie antara Geng CGL tegar Cute Mum dah selalu bertuah.. Setiap hari mesti Cute Mum buka blog Contest Nana untuk cari CGL yang baru..

Cute Mum join CGL dari blog nie sejak bulan Ogos 2010.. Masa tue rajin sangat join.. tapi tak pernah menang pon.. Bila menang perasaan nak join lagi tue terus membuak-buak.. Sebab tue Cute Mum buat satu blog Contest.. Sebab rasa tak syok kalo blog nie bercampur-campur..

Cute Mum cuma kongsi beberapa TIPS nie mengikut pengalaman jer tau..Rasanya semua orang tahu yang CGL kat Blog nie lebih kurang sama jer syarat-syaratnya.. Jadi Cute Mum bagi Tips ikot Kategorinyalah yer..

Lucky Draw/ Giveaway:
1. Pemenang dipilih melalui cabutan manual atau random.. Yang nie kita tak boleh letak harapan terlalu tinggi sebab bergantung 100% kepada nasib..
2. Kadang-kadang jadi yang pertama juga untung, sebab boleh dapat hadiah early bird.. Cute Mum pon dah dapat banyak kali hadiah nie.. Nana pon sama..
3. Ada juga yang peserta terakhir, no cantik contoh 11,111..etc pon boleh dapat hadiah..

Contest Bergambar:
1. Pastikan gambar yang dihantar tue menepati syarat.. Tak kisahlah pakai DSLR atau Compact Camera pon.. Janji menepati tajuk.. Sebab Pandangan juri adalah subjektif.. Bagi kita cantik, bagi juri belum tentu lagi..
2. Kalo gambar dalam simpanan takde, rajin-rajinlah amik baru kalo nak join.. Cute Mum rasa ramai yang buat camtue.. Cthnya Nana, Alycia, MamaRifqy dll.. Kata nak menang, kenalah rajin sikit..

Teka-Teki
1. Yang nie kena amik masa betul tak? Jadi bila ada masa terluang tue cubalah godek-godek entri penganjur.. Mesti jumpa jawapan punya..
2. Kalo yang memang kena teka, itu nasib lah.. Cute Mum sendiri pon jarang menang bab teka-teki nie.. Mama Tisya teror tau bab teka-teki nie..

Top Komentor / Top Reader
1. Kalo yang nie Cute Mum jarang sikit menang.. Sebab kadang-kadang tak sempat nak komen... Nak menang, rajinlah komen.. Tapi ingat, jangan pula tinggalkan komen camnie jer.. "ooo" "betul" atau takder kene mengena dengan isi entri.. Tak baik tau ..
2. Sama juga dengan Top Reader, kenalah ikhlas baca blog penganjur.. Bukan setakat masuk pastu keluar balik..

Top Referral:
1. Yang nie kena rajin promo kat kawan-kawan suh letak nama kita sebagai Referral.. Jangan ingat kita tak ramai follower tak boleh menang.. Janji rajin.. Cute Mum jer tak rajin.. Yang selalu Cute Mum tengok menang Top Referral nie Cempaka Kuning & Zai Kulim..

FB / Blog Vote:
1. Nak menang yang nie kena pandai raih undi.. Selalunya diorang akan buat simple GA untuk orang Vote.. Kira Win-Win Situation lah..
2. Kalo ada ramai kawan FB.. Minta tolong vote pakai akaun sendiri & ahli keluarga.. Baru vote tinggi.. Kalo Cute Mum jarang nak join Contest yang ada syarat Vote2 nie.. Takder masa nak raih undi..FB online pon untuk main games jer.. huhu..

Best Entri:
1. Yang ini kena belajar cari identiti sendiri dalam menghasilkan entri.. Setiap orang ada bakat, cuma rajin atau tak nak perah otak hasilkan entri camnie.. Cute Mum kalo free join jugaklah.. Yang selalu menang Best Entri nie Mama Zharfan, Cikpuanhady, Adyshariz..
2. Dan kalo tak nak idea kita ditiru, post entri tue last minute.. mana tau ada orang boleh tiru ker.. Tul tak?

Tips yang paling UTAMA adalah KERAJINAN..

Cube tengok berapa Total Giveaway & Contest Cute Mum dah join.. hampir 1199 CGL..


Kemenangan pula sebanyak 141

Total Kemenangan 2010: 37

Dari 1199 CGL yang Cute Mum join cuma 20% jer yang menang.. Itu belum masuk Penganjur yang tak umumkan pemenang.. Jadi kalo nak menang banyak.. Kenalah join banyak.. Lainlah kalo kita nie ada kelebihan yang orang lain tak boleh kalahkan.. Sebab tue kena rajin.. Dan Cute Mum nie jenis tak kisah pon hadiah yang diberi itu besar atau kecil.. Janji cuba nasib.. Kalo nak yang best2 macam IPAD.. Joinlah Contest Company besar-besar macam F&N, Coke..

Itu jerlah yang Cute Mum dapat pikir untuk share kat sini.. Nama-nama yang Cute Mum tulis tue adalah yang terlintas dalam otak Cute Mum masa tulis entri nie.. Jangan ada yang bersedih pulak Cute Mum tak sebut tau..

Nak tau camner Cute Mum bahagikan masa untuk join semua CGL nie??
Tunggu next entri yer..

23 comments:

Lelord berkata...

cool...thanks sharing, mamanajlaa ni kdg2 malas huhuhu

eB ezrin berkata...

eb mng ikot rezki kot? ;p
eh hadiah dh sampai belom?... ari nih nk announce winner mac laks...
rajin eh nana tuh?... mam zharfan mmg kertip ...

~~@lyci@~~ berkata...

tahnaih.. mmg layak jd ratu cgl hehe.. sbb cutemum ngn nana jgk lah alycia smgt nk join cgl... chayok2..

mama tisya berkata...

mmg tau cutemum rajin..cz asal nmpk CGL je sure ada nama cutemum..tahniah jugak cz slalu bertuah gk..dh byk menang...yg teka teki tu kalo penganjur ckp bole teka byk kali..peluang ceah skit..tp kalo bole teka sekali tu tipis gk..ehhehehe

Nana berkata...

yes...good tips
stuju dengan tips utama
KERAJINAN paling penting
tu rahsia & kunci kejayaan

Izan Ishak berkata...

cutemum mmg jadi pencetus utk izan join cgl ni. alhamdulillah...walaupun baru beberapa kali menang..tp tiap kali dpt hadiah mmg teruja sangat~

Cute MuM berkata...

@Lelordtq.. kalo malas takleh watperlah.. huhuh..

Cute MuM berkata...

@eB ezrintapi eb ada kelebihan kat contest bergambar.. hadiah dah sampai.. tq..
nana memang rajin..
mama zharfan memang kreatif..
eb gambar semua marvelus!

Cute MuM berkata...

@~~@lyci@~~cute mum perasan.. alycia ada wat winning list.. sekarang nie pon dah banyak menang.. tahniah..

Cute MuM berkata...

@mama tisyatapi oklah tue.. tekaan selalunya mengena.. kalo teka-teki selalunya peserta pertama mesti mama tisya..

Cute MuM berkata...

@NanaNana memang rajin!!

Cute MuM berkata...

@Izan Ishakterharunya.. tapi memang betul.. bila dah dapat hadiah rasa seronok sangatkan.. bertambah semangat..

Lin Azlina berkata...

cute mum selalu bertuah..selalunya bila kita join byk2ni, peluang tu mesti ada kan..yg pntg kena rajin jerla

aanie berkata...

memang dari dulu kagum dgn cutemum sebab rajin join GA dan selalu menang...
nak tunggu next entri lak!!!

mama rifQy berkata...

mmg teringin nak tahuu..camno la leh join banyak CGL ! mmg na kopmpiussss..macam nana pon same..kompius camne la korang leh join banyak2 CGL skali gus ??tiap kali bukak blog rasenyee..mst ade je CGL yang cutemum joinn..iklas..na mmg selalu jenguk BLog contest cutemum nih..ahahhahahaaa..nana pon samaaaaaaa!!wajib akan masukkk..sbb blog korang kang ade sekali ngan due date GA..so baguss laaa!!!

Zie berkata...

Betul tu cute mum ni rajin betul..
macam kami ni ala ala jer. sekadar mencuba,rasa nak join, join kalau tak sempat tu, dah tak join, pastu kalau dah rasa nak sampai tarikh tutup tu lagi tak join. takut tak diterima. Coz ramai dah yang join. apapun KERAJINAN. zie baru tahun ni tahu bab- bab berblog ni. banyak refer cute mum canner nak join cgl.

EiJa ZaQuaN berkata...

yup..sokong sgt tips utama mesti 'RAJIN'
tp to me still ada faktor lain yg mempengaruhi..sbbnya mcm kes me ni..minat dan mood rajin tu ada..tp selalu tersekat disebabkan faktor masa yg terhad,bebanan kerja di opis,kat rumah pulak lappy rosak, broadband slow, bila ada lappy berebut lappy ngan suami n anak..byk sgt faktor smpingan yg mengganggu..
jdnya to me cute mum sgt bertuah sbb selain drpd rajin ..faktor luaran lain x mgganggu cute mum utk joint CGL yg ada..

Cute MuM berkata...

@Lin Azlinabetul tue.. mungkin cute mum bertuah bab lucky draw.. tapi kenelah rajin join..

Cute MuM berkata...

@aanietq aanie..taklah selalu menang.. ada gak kalah..

Cute MuM berkata...

@mama rifQymemang saja letak due date.. senang nak orang lain nak refer.. tul tak?

Cute MuM berkata...

@Ziecute mum baru tahun lepas join.. itu pon cuba2 tengok entri orang lain gak.. bila dah menang sekali, rasa seronok nak cuba.. ada gak yang cute mum tak sempat join..

Cute MuM berkata...

@EiJa ZaQuaNkalo kat rumah memang tak best online.. dulu pakai broadband lagi tension.. sekarang dah pakai streamyx oklah sikit.. dania dah besar nanti tak tahulah berebut laptop tak dengan uyun..

wan nurul hezrina berkata...

kalau contest kretip mmg amek masa perah otak..selalu nurul menang teka teki n cbutan bertuahlah..banyak nyer cute mum join..huhu

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy