Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Selasa, Februari 14, 2012

Normal ker hidung berdarah ketika hamil??

Mengandung kali nie ada banyak juga dugaannya.. Mungkin rasa berbeza sebab Cute Mum bekerja di awal kehamilan.. Dulu masa 1st pregnant Cute Mum tak kerja.. Jadi bila penat atau pening kepala boleh rest bila-bila masa.. Sekarang nie kena paksa diri pergi kerja.. Dalam ofis badan letih sebab duduk jer menghadap PC.. Sampai ada ketika rasa nak balik rumah jer..

Dugaan yang lain dari dulu, hidung Cute Mum terasa sakit bila bernafas.. Rasa kering sangat dan bila try buang, ada kepingan darah beku.. Cute Mum rasa pelik jugak sebab sebelum nie belum pernah alami hidung berdarah.. Semalam sempai search pasal masalah nie.. Rupanya ianya adalah perkara biasa berlaku ketika hamil.. Mungkin cuaca panas dan kering dalam bilik aircond buat hidung kering..

Tapi perkara nie merungsingkan Daddy.. Sebab masa tengah makan malam kat kedai, tiba-tiba hidung sebelah kanan Cute Mum berdarah.. Mengalir-ngalir darah keluar.. Sampaikan nak hembus nafas penuh dengan darah.. Cute Mum cepat-cepat kata benda nie biasa jer.. Malaslah kalo Daddy ajak pergi Klinik..


Jadi Cute Mum nak letaklah artikel yang dijumpa kat internet pasal Hidung berdarah nie buat panduan Daddy dan ibu-ibu mengandung yang lain.. Mana tau ada yang mengalami masalah sama macam Cute Mum.. Cuaca sekarangkan panas..

Tangani Hidung Berdarah

Sesetengah ibu hamil mudah mengalami gejala hidung berdarah. Selalunya keadaan ini berlaku pada trimester kedua dan terakhir. Gejala hidung berdarah ini selalunya tidak serius. Ini berlaku kerana perubahan hormon kehamilan yang turut menimbulkan kesan keradangan pada hidung. Keadaan ini menyebabkan penghasilan lendir atau cecair dalam hidung berlebihan dan ditambah dengan pelebaran pembuluh darah yang menyebabkan gejala ini mudah menyerang ibu hamil.

Berikut tip yang boleh cuba diamalkan bagi mengatasi masalah ini.

  • Apabila hidung berdarah, elakkan mendongakkan kepala ke atas semata-mata tidak mahu darah mengalir keluar. Cara ini salah kerana darah boleh memasukki saluran pernafasan. Sebaliknya tegakkan kepala dengan pandangan lurus ke depan dan tekan kedua hidung agar darah tidak mengalir.
  • Bagi menghentikan pengaliran darah, tekan kedua hidung anda dengan jari selama 10 minit.
  • Apabila pendarahan sudah berhenti, berhati-hati agar tidak bersin terlalu kuat bagi mengelakkan pendarahan berlaku lagi.
  • Anda boleh cuba lekapkan ketulan ais (yang dibalut dengan kain) pada sekitar hidung agar pembuluh darah mengecut dan membantu menghentikan pendarahan.
  • Jaga kelembapan hidung. Minum air yang cukup dan hindari berada terlalu lama dalam udara yang kering.
  • Jika pendarahan serius atau terlalu kerap berlaku, anda perlu mendapatkan pemeriksaan doktor.

21 comments:

Anum berkata...

take care cute mum

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Ohh baru tau rupanye perkara biasa bg ibu mengandung

ingatkan disebabkan faktor cuaca dan x thn dgn panas dalam jerk..

xpernah lg alami masalah hidung berdarah ni, tp adik k.ct yg kedua tu mmg kerap alami hidung berdarah w/pun dia x preggy pun..dia mmg alah sgt dgn cuaca yg panas sgt, mmg kalau kita tgk mcm seram jerk sbb darah kuar menitik2..tp dia kata x sakit pun..tp iyela kalau dh berdarah tu kan..mmg akan buat org yg menengoknye risau..sbb tu daddy dania risau..

aanie berkata...

ooo..baru tau ni...risau gak kan sb x penah kena tetiba lak kena....
kalo teruk sgt, try la jumpa doktor...

eima berkata...

sila jg diri ye .. slau nye org kate klu pengalaman mengandung pertama ke2 beza slalunye jantina pun berbeza sama cam aku la....

eB ezrin berkata...

ooo kiranyer ok la yer? normal... tc yer :)

wan nurul hezrina berkata...

biasa ek.nurul kalau benda berdarah2nie seram sikit.tc kay

Cutemama1702 berkata...

jage dr baik2 cutemum....
skrng nih panas jerk kat luar tuh...
kene bykkn minum air kosong....

MamaYatie berkata...

1st time dengar..tercengang2 jugak la time baca post uyun kat fb..rupanya mmg biasa yer..
apapun, take care yer uyun..kalo berlarutan refer la doktor

fieda berkata...

pertama kali dgr jgk ni..rupanya masalah biasa ye...

Izan Ishak berkata...

izan pun baru tu ni masalah biasa utk ibu hamil. kalau kat umah ni yg kerap hidung berdarah en hubby n muhaimin. biasanya sbb panas dalaman. tak semena2 jadi n mengalir je.

Cute Mum berkata...

@Anumok.. tq.,.

Cute Mum berkata...

@Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrYsalah satu sebab pon cuaca.. tapi bila orang hamil boleh kena jugak kot.. tue yang aima risau semalam tiba-tiba berdarah hidung..

Cute Mum berkata...

@aanieitulah.. mula2 risau gak.. bila dah baca rasa ok jer kot.. cuma dah teruk sangat barulah jumpa doktor..

Cute Mum berkata...

@eimaiyer ker.. nampak gaklah beza pengalaman kali nie.. lagi2 kena kerja kan.. letih..

Cute Mum berkata...

@eB ezrinyup.. kalo dari artikel yang uyun baca normal jer..

Cute Mum berkata...

@wan nurul hezrinaharap oklah.. cuma 1st time kena dan rasanya tak ramai yang alami hidung berdarah nie kot..

Cute Mum berkata...

@Cutemama1702ok.. memang cuaca panas kan sekarang nie.. minum banyak air, banyak juga yang keluar.. :(

Cute Mum berkata...

@MamaYatieuyun yang mula2 kena pon risau gak.. takut ada effect apa2.. tapi dah baca nampak ok..

Cute Mum berkata...

@fiedauyun pon kali pertama kena dan tau.. bagus gak ada internet nie.. taklah risau semacam..

Cute Mum berkata...

@Izan Ishakitulah.. benda nie jarang kita dengar kot.. dapatlah uyun share info baru kat kawan2 semua kan..

mama rifQy berkata...

alahaii..kesiannye uyun!! sabar banyak2 ye..Ujian!

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy