Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Isnin, Julai 23, 2012

Hari pertama puasa ~ rasa macam budak baru belajar puasa...

Selamat pagi semua... Selamat berpuasa yer.. Cute Mum tengah gigih berpuasa nie.. Alhamdulillah berjayalah puasa 2 hari.. Tapi memang pengalamannya sangatlah berbeza dari puasa sebelum nie.. Banyak dugaannya..

Hari Jumaat malam Cute Mum keluar minum lewat pagi.. Kalo tak silap pukul 1 lebih.. Itu pon sebab kami dok lepak layan movie dulu selepas pergi Warta Bangi beli Kain untuk Baju Kurung Dania..Ada cerita masa nak memilih tue.. Nantilah Cute Mum cerita yer..Macam biasa kami akan lepak kat Restoran Impian Maju..

Kami balik rumah dan tido pukul 3 pagi.. Cute Mum memang dah plan nak keluar sahur pukul 4 lebih kat area Sek8 tue jer.. Daddy dah siap kunci jam.. Sedihnya Cute Mum terjaga pukul 5 lebih.. Mana sempat nak bersahur kat luar.. Kat rumah memang takder makanan langsung dah sebab dah budjet nak berkampung kat rumah Family Cute Mum sepanjang puasa.. Last-last minum susu Anmum jer.. Daddy langsung tak terjaga..

Hari Sabtu siang, Cute Mum mulalah mengemas baju dan buat label biskut sementara tunggu petang.. Bila dah tengahhari, baby mula menendang.. Usaplah perut sambil cakap kat baby suruh bersabar.. Pastue baby diam.. Bila dah dekat pukul 3 lebih, perut dah mula lapar.. Badan mula rasa lesu.. Cute Mum gagahkan diri jugak lagi.. Rasa sayang pulak kalo berbuka time tue.. Elok lepas solat Asar terus tido..


Pukul 6 Daddy kejutkan ajak pergi Bazar Ramadhan kat PKNS.. Punyalah ramai orang, Cute Mum dah tak larat nak jalan rasanya.. Macam dah nak pitam.. Dulu kat sini banyak gerai, sekarang tinggal 30 gerai jer.. Semua gerai kena beratur panjang.. Tak larat.. Kami pon pergi cari makanan kat gerai area pintu masuk Sg Ramal Dalam.. Kat sana dah mula kaki nak krem.. Cepat-cepat beli dan balik..

Sampai jer rumah, Cute Mum betul-betul tak larat dah.. Salin pakaian terus baring dan terlelap kejap.. Daddy yang tolong sediakan semua juadah berbuka kami.. Elok jer berbuka, perut terus rasa tegang yang amat.. Takleh nak menunduk pon.. Baby tendang tanpa henti.. Sakit.. Dah reda solat Maghrib dan sambung balik baring..

Masa tue Cute Mum terus cakap kat Daddy.. Baru 1 hari puasa tapi rasa macam dah sebulan.. Tak pernah puasa flat sampai macam nie.. Dah rasa macam budak baru belajar puasa pulak.. Daddy cuma tersenyum.. Nak gelak tak sampai hati kot.. huhu...

Pukul 11 lebih, kami pon berangkat ke rumah Family Cute Mum.. Esok bermulalah kerja part time baru kami sebagai pekerja buat biskut raya.. Harap Cute Mum dapatlah bertahan sepanjang bulan puasa nie..

Kawan-kawan yang sedang pregnant macam Cute Mum camner puasa hari pertama?? Ok tak?

p/s: Cute Mum memang ada gastrik teruk dari dulu.. Memang tak boleh terlalu lewat makan.. nanti masuk angin.. Sejak pregnant dah banyak kali kena gastrik dan terpaksa makan ubat..itulah sebab sangat susah nak tahan lapar.. :(

14 comments:

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

jue ok je..cuma tahap penatnya memang berbeza.....tapi masih penuh 2 hari ..
cuma pagi tadi start muntah2 selepas bersahur..sekarang kepala sedang tingtong

syawalsimpsons berkata...

alhamdulillah so far sue ok...pose....semangat la jugak walaupun BB menedang jugak..tp tak la terasa sampai lapar...tp cian la uyun...takpe...nnt sahur banyakkan makan untuk BB n jgn lupa minum susu anmum K....so far sue minum susu mmg kenyang sampai ke tengahari...takpe uyun, tu semua dugaan N nikmat mengandungkan BB time bulan pose...PK gitu je ok...

MaMa CyDa berkata...

Ciannya CM ...

Mama Alhamdulillah, masih bleh bertahan walaupon dah ujung2 tarikh dah nih. Agaknya sbb 2mggu sblm ramadhan arituh, Mama pulun abis ganti pose thn lepas ... tuh agaknya bb dah biasa kot ... Takpe ek CM, kuatkan semangat .... ^_^

eima berkata...

sbb xbersahur tu ... pastu hari pertama plak tu pasal jd cam tu ... insyaalllah klu bersahur dan hari2 akan dtg tak ssh cam ni .. bdn dah bleh bertahan dan baby pun dah biasa ...jgn skip sahur dah

eiela berkata...

dugaan orang berpuasa nih. kuatkan semangat kak

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

biasalah tu mengandung bawa baby dlm perut mmg x larat n bdn rasa letih dibuatnya..

kami yg x mengandung ni pun rasa hari pertama tu mcm letih sgt w/pun dh bersahur..nasib baik hujung minggu boleh cover tido semula..

Nad @ MamaZN berkata...

jgn skip mkn uyun..
nak2 time sahur...

Cute Mum berkata...

@cik Jue Aka Ibu Farisyahmujur uyun belum sampai tahap muntah.. cuma pening dan letih jer sekarang nie..

Cute Mum berkata...

@syawalsimpsonssue memang kuatlah.. uyun rasa 1st day tue sebab tak sahur kot.. tue baby terkejut n tendang2 jer..
harinie dah makin ok..

Cute Mum berkata...

@MaMa CyDatgh tunggu hari yer.. harap dipermudahkan proses bersalin tue nanti yer.. :)

Cute Mum berkata...

@eimabetullah eima.. sebab tak sahur.. bila dah sahur, bolehlah tahan sampai berbuka walaupon perut pedih sikit..

Cute Mum berkata...

@eielaitulah.. memang kena kuatkan semangat sekarang nie.. baby pon kena jadi kuat.. :)

Cute Mum berkata...

@Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrYitulah.. penat mengandung ditambah penat wat biskut.. memang kena bertahan sangat-sangat..

Cute Mum berkata...

@Nad @ MamaZNitulah.. masa kat rumah memang takder makanan.. kat rumah mak nie ada lebihan lauk untuk makan sahur.. bolehlah tahan lapar sampai ke buka..

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy