Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Khamis, Ogos 09, 2012

Tanda-tanda nak bersalin dah mula dirasai..

Selamat pagi semua..Harinie dah tak cerita pasal persiapan raya dah.. Nak cerita pasal persediaan menghadapi saat-saat nak bersalin pulak..

Macam mana yer nak cerita.. Walaupon ini bukan kali pertama nak menghadapi saat bersalin, tapi perasaan takut dah gementar tue tetap ada.. Lagi-lagi bila teringat macam mana proses nak lahirkan Dania.. Dengan nak tetiba doktor kata air ketuban takder, kena potong sikit nak buka laluan, sakit ketika cuci dan jahit.. Macam-macam lah..

Apa pon saat melahirkan tuelah yang sangat penting dan bermakna dalam hidup.. Perjuangan seorang wanita untuk melahirkan seorang lagi hamba ALLAH kemuka bumi ini.. Melihat wajah bayi yang dikandung selama 9 bulan, mesti pengalaman yang tak dapat digambarkan keindahannya..

Sekarang nie kandungan dah berusia 34 minggu.. Kalo ikutkan time Dania, Cute Mum bersalinkan Dania masa 39 minggu.. Yang bezanya rasa sakit nak bersalin tue keluar bila kandungan dah 38 minggu keatas.. Kalinie terasa awal.. Mungkin sebab lebih alert atau pon memang tanda baby akan lahir lebih awal?

Cute Mum sekarang asyik rasa sakit kat ari-ari.. pastue bila baby mengeras, sakitnya sampai ke pinggang.. Kalo time nak berbuka, sangatlah sakit.. Paling tak boleh tahan, bila tengah jalan tetiba rasa sakit mencucuk menyerang sampaikan kaki takleh nak melangkah dah.. Cute Mum cepat-cepat berpaut kat bahu Daddy sehingga rasa sakit tue hilang barulah sambung jalan.. Kalo naik tangga nak ke ofis pon, rasa kebas kaki nie.. dulu masa 1st pregnant semuanya ok jer sampaikan boleh bekerja sehari sebelum bersalin..

Bila Cute Mum search, ada yang bagi info itu antara persediaan awal untuk melahirkan..


Kebetulan Cute Mum ada terbaca entry kat Blog Ardini pasal tanda-tanda nak bersalin nie.. Memang banyak info kat sana.. Jadi sesiapa yang sedang alami masalah macam Cute Mum bolehlah baca..

Cute Mum tak kesah pon bila baby akan keluar.. Semua niekan ketentuan ALLAH.. Cute Mum berdoa semoga baby akan lahir cukup sifat dan sehat..

25 comments:

AyuArjuna BiGoshh berkata...

moga semuanya dipermudahkan uyun...

Ardini Humaira berkata...

lepas check up semalam, dni tak puas hati sebab nurse muda yang check dni. dia siap tatau nak explain pasal baby mengeras, p tanya nurse lain. sobss..


yang dni risau, kut2 leaking air ketuban coz dni pasan spenda dni slalu ja ada at least beberapa titik basah. tak de bau... maybe juga air kencing sebab kalo time bjalan kan bdiri lama ke ape rasa senak gtu... memang rasa ada air hangat ngalir sikit.


skang hari2 risau... kut2 nak bersalin... baby memang gerak aktif lebih drp biasa... sama2 kita get ready ye kak.. :')

Anum berkata...

good entry

syawalsimpsons berkata...

alhamdulillah beza kiter hanya seminggu....tapi alhamdulillah so far buat masa ni mmg sue ok lagi bab2 jalan ni..mmg laju la berjalan ni...tapi tak leh la duduk terlalu lama...sakit pinggang sampai ke belakang...mangsanyer akob la tukang urut kat belakang..kalo ta k urut..mau pening, sakit sampai tak leh tido..lenguh2 bagai....insyallah semua berjalan dengan lancar....nnt dah bersalin kasi tau haaa..sue mau G tgk itu geng BB sue ni

Ibu Lala berkata...

Wah sonoknye beraya dgn orang baru..

mummy_ayu berkata...

semoga semuanya berjalan dgn lancar, and semoga dua2 pun sihat & selamat..good luck yer dear..caiyok2! apa2 update key....kalu baby keluar sebelum raya, leh la raya berempat nanti..

AzuraFazil DIN berkata...

alamakkk nerbes le plak ...
dh le due kite dkt ..zr pun ado rs , kdng2 bby gerak tu rs negeras smp sesak napas.. kene take breath dlu ..

mamafarah4 berkata...

semoga dipermudahkan uyun.. kalau keluar awal pun tak per. yang penting semuanya selamat.. Lagipun kalau anak ke2 atau seterusnya senang kot sbb dah ada laluan..barang2 baby pun semua dah ready kan... Stanby jer beg dlm kereta..Pepehal senang terus gi spital.. Bersalin kat ner kang?

Chekgu Azrine berkata...

saya yg bru 29 mggu pun dh start cuak..huhu

semoga dipermudahkan..

bunga_rose berkata...

potong, sakit masa cuci, jahit.. owww.. terus teringat masa bersalinkan anak first & tentiba rase ngilu huhuhu...

hati2 ye.. 2nd baby, maybe boleh kuar awal dari due

mummY daniSha berkata...

semoga dipermudahkan semuanya ya....

Saleha berkata...

cutemum banyak berjalan kot, baby turun bawah sikit.. apepun take care ye
semoga semuanya dipermudahkan

ShimaSalleh berkata...

Biasa 2nd baby cepat. Mcm shima cepat seminggu dr due. Dah masuk 8bln tu mmg dah agak baby kali ni keluar cepat.. Oh ya! simptom yg shima alami, bunyik2 kat tulang pelvis tu kiri kanan dgn kuat. keletukk! mcm kita patah2 kan jari tu huiiiii mmg sakit..
Take care & moga selamat semuanya ye Uyun, & dipermudahkan

Cute Mum berkata...

@AyuArjuna BiGoshhamin.. harap dipermudahkanlah proses bersalin nanti.. sebab kena pulak time raya.. pengalaman baru..

Cute Mum berkata...

@Ardini Humairayerker.. akak dulu pon tak tau bila air ketuban keluar masa 1st pregnant..
harap dini sehat jerlah.. yang penting kena sentiasa bersedia..

Cute Mum berkata...

@Anumtq..

Cute Mum berkata...

@syawalsimpsonsmungkin perut sue kecik kot.. perut uyun dah besar dari dulu.. tue yang rasa lain kot.. memang sekarang nak jalan pon dah tak larat.. tapi laratkan jugak buat biskut yang masih tak siap tue.. ada jer yang order last minit..
ok.. apa2 uyun kompom bagitau punya.. :)

Cute Mum berkata...

@Ibu Lalainsyaallah.. kalo ikut due date hujung raya.. tapi tak taulah kot baby nak sambut raya gak, die keluar cepat.. huh..

Cute Mum berkata...

@AzuraFazil DINitulah.. risau gak kalo baby memang nak sambut raya bersama..kena sentiasa bersedialah sekarang nie..

Cute Mum berkata...

@mamafarah4mungkin jugak boleh bersalin awal kan.. baju belum masuk dalam kereta lagi,, tue yang wat risau.. nasib sekarang hubby dah baik hati hantar n jemput naik kereta.. taklah rasa sakit bila terhentak.. insyaallah bersalin kat Hospital Serdang sama macam Dania dulu..

Cute Mum berkata...

@Chekgu Azrineamin.. semoga kita sama2 bersedia dan dipermudahkan bersalin tue yer..

Cute Mum berkata...

@bunga_rosebila teringat sure nyilukan.. tapi itulah yang kena dilalui bila nak bersalin nanti..
itulah.. bila kerap rasa sakit terus risau baby keluar awal.. masa raya memang kena standby selalu..

Cute Mum berkata...

@mummY daniShaamin.. harap camtuelah..

Cute Mum berkata...

@Salehamungkin jugak kot..bila banyak jalan memang sakit.. bila banyak duduk pon sakit gak..

Cute Mum berkata...

@ShimaSallehyerker.. tak pernah dengar lagi bunyi tue.. tapi bila pegang perut ada dengar bunyi tangan atau kaki baby yang keletuk..
harap selamatlah bersalin nanti dan baby pon sehat..

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy