Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Jumaat, September 21, 2012

Pengalaman pertama OverDue...

Selamat pagi.. Macam biasa entry autopublish.. Ini first time pakai Blogger wajah baru,, Rasa lain sikit nak menaip entry.. Plan2 belajar balik..

Hari rabu 19/9/12 Cute Mum kena pergi rutin CheckUp 40 minggu.. Inilah pengalaman pertama Cute Mum menghadapi situasi Overdue.. Masa Dania dulu 39 minggu dah bersalin.. Kat dalam family pon takder yang Overdue.. Adalah risau sikit.. Tapi semakin ok bila ada kawan-kawan kat FB yang cerita pengalaman diorang hadapi situasi nie..

Masa checkup, semuanya ok.. Denyut jantung baby pon Normal.. Jadi Nurse kata kita akan tunggu lagi 9 hari lepas EDD sebelum masuk wad.. hari yang ke-10 diorang akan induce.. Kiranya Doktor dah siap-siap bagi Surat Refer Hospital Serdang (Cute Mum yang pilih sebab Dania lahir kat sana) 27/9/12.. 

Harinie dah over 3 hari.. Cute Mum masih belum ada tanda lagi.. Masa time Dania turun darah sehari sebelum bersalin dan kontraksi keesokannya.. Kali nie masih belum ada tanda.. Kadang-kadang jer rasa macam kontraksi.. Pastue ok dah...

Sebenarnya bila dah sampai overdue nie, hati sangat risau tau.. sebab dapat rasa yang pergerakan baby taklah seaktif dulu mungkin dah padat kot.. Walaupon kurang aktif, still cukup 10 pergerakan tue.. Kadang-kadang bila baby diam jer, Cute Mum akan usik sampai die gerak.. Nak puaskan hati.. Takutlah bila dengar ada kes baby lemas atau dah makan berak sendiri tue.. 

Sekarang nie setiap masa Cute Mum tak boleh duduk tenang.. Rasa tak risau dan tak sabar.. Lagi-lagi bila tengok orang yang due date lagi lewat pon dah bersalin dan akan bersalin tak lama lagi.. Cute Mum juga yang masih belum tahu bila.. Harap semuanya akan ok.. Kami betul-betul tak sabar tunggu kehadiran permata hati yang baru nie..

Mungkin nie kebetulan sahaja.. Masa Open House rumah Family aritue, Cute Mum ada jumpa 3 orang kawan yang mengandung.. Sue dah selamat bersalin.. Azura dah warded 2 hari lepas.. Maybe dah bersalin kot.. Cik Jue pulak baru baca entrynya akan bersalin 28/9/12.. Jadi kalau anak Cute Mum keluar bulan nie.. Kami berempat sama-sama melalui tempoh pantang dan anak kami lahir dekat-dekat jer... Cuma berbeza hari.. Seronoknya.. 

23 comments:

Nieyl berkata...

sabar yea kak....semoga semuanyer selamat...

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

huhuhuhu jue pun sama..kadang2 risau bila baby mcm tak gerak...
tapi setakat ni cukup lagi 10 gerakkan...
mcm dugaan moga kita semua dipermudahkan...

Anum berkata...

banyakkan berdoa

aanie berkata...

semoga dipermudahkan semuanya....

JaSSNaNi berkata...

Semoga semua nya selamat ye cutemum.. :)

shidasyakirin berkata...

byk2 doa ye uyun. moga semuanya dipermudahkan Allah.

eima berkata...

mmg seronok ..dulu aku geng ngan CM je ... ko plak 4 org lagi besh ....

syawalsimpsons berkata...

mmg seronok bila di fikirkan kan....tapi tak pe la uyun...at least uyun duduk umah tak la stress sangat...juz kena pantau BB kat dalam je la kan..insyallah sue doa semua selamat..sue pon risau kat sini...dok la pK bila turn uyun..insyallah...banyakkan berburak la ngan BB...insyallah, mana tau dier dengar...

Yaati Nor berkata...

sabar uyun..penantian satu penyiksaan tu..sama2 la umur anak uyun deng Ummar nnt..

Cute Mum berkata...

@Nieyltengah bersabar nie.. ari2 dok bercakap ngan baby jer..

Chekgu Azrine berkata...

saya yg 35wks pun ada feeling xsaba jmpa bb..sbb 1st time ngndung boy menurut scab DR..tp dlm msa sama suruh tggu smpi full term..hehe..36-37wks tu kira awallakan..

Cute Mum berkata...

@Jue a.k.a Ibu 2Fitulah.. kalinie memang banyak dugaan betul.. takperlah.. janji baby selamat dan sehat..

Cute Mum berkata...

@Anuminsyaallah..

Cute Mum berkata...

@aanieamin.. harap mcm tuelah..

Cute Mum berkata...

@JaSSNaNiamin.. harap macam tuelah.. baby selamat lahir walaupon overdue..

Cute Mum berkata...

@shidasyakirintuelah.. memang setiap masa dok berdoa biar baby selamat keluar..

Cute Mum berkata...

@eimaitulah.. sekali 4 orang..

Cute Mum berkata...

@syawalsimpsonsbaby nie pemalu agaknya.. tue yang segan2 nak keluar lagi kot.. doakan uyun selamat bersalin yer..

Cute Mum berkata...

@Yaati Noritulah.. penantian satu penyiksaan. setiap masa dok pikir bila masanya nak peluk cium bb nie..

Nad @ MamaZN berkata...

moga dipermudahkan...

sue zainun berkata...

take care uyun..semoga semuanya selamat ye..insyaallah :)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Mmg x sabar nak tunggu anak buah baru ni.., Insyaallah selamat semuanya..sbb Uyun mmg xde masalah yg kronik spnjg mengandung n gerakan baby pun ok. moga dipermudahkan segalanya..

itulah srnok bila ada geng sama2 mengandung ni boleh bertukar2 pendapat n srnok bila tgk anak pun nnti ada ramai geng yg sebaya..

IntaNBerliaN berkata...

a'aa kan.. bila dah terlebih due ni risau jugak kan.. pe2 pun sy doakan moga smuanya selamat n dipermudahkan..

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy