Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Khamis, Mei 31, 2012

Pengalaman paling berharga.. Moga ada rezeki kami..

Macam mana yer nak mulakan cerita.. Teruja tambah segan nak cerita.. Teruja sebab ini kali pertama peluang dari Offline Contest & Segan takut bukan rezeki..Tapi untuk kenangan, Cute Mum tetap tulis..

Semalam petang Cute Mum menunggu Daddy lama sangat kat ofis.. Sebabnya Daddy pergi bengkel kereta tukar tayar baru dan sport rim baru.. Terpaksa korbankan duit gaji dan simpanan sikit sebab takut peristiwa yang sama berlaku lagi.. Dahlah tayar pancit, bila nak buka tukar tayar spare, skru patah kat dalam.. Kena hantar bengkel tapi takleh buat.. Akhirnya kena pecahkan Sport rim tue.. Kena cas RM250 untuk buka tayar jer tau.. Alang-alang tukar semua terus..

Tak lama pastue dapat call dari Tasha.. Die tanya ada tak masuk Contest mana-mana pakai nama die.. Cute Mum jawablah banyak.. Pastue die tanya Contest Nestle ada tak?? Seingat Cute Mum kalo Contest Nestle yang guna nama die cuma Peraduan Tahun Baru Cina aritue.. Die terus kata betullah yang tue..

Cute Mum dengar dah teruja sangat sebab 1st time nie untuk Contest offline.. Adik kata nama die tersenarai dalam 10 orang shortlisted untuk merebut hadiah GP!! Terus Cute Mum terkejut.. GP?? Setahu Cute Mum hadiah GP Contest tue adalah Kereta Honda Stream.. Menggigil badan tau.. Katanya esok iaitu pagi nie Cute Mum kena jawab 10 soalan Cabaran SMS.. Siapa dapat jawab paling banyak betul dan terpantas akan menang.. Dup Dap Cute Mum tau..

Dalam pukul 8 Daddy baru sampai amik Cute Mum.. Terus excited nak cerita kat Daddy.. Siap ajak Daddy balik rumah Mak tukar simkad dengan adik.. Daddy terus kata malam nie study apa yang patut.. Job Pin Boling stop dulu.. Sambil tue Cute Mum minta tolong kawan-kawan yang pernah menang Contest Nestle sebelum nie Meryln, Intan Marliana & Lin Azlina bagi info sikit-sikit apa yang patut Cute Mum study..Mekasih banyak-banyak yer..

Cute Mum study sampai pukul 2.30 pagi tau.. Sampai rasa stress sangat.. Nasib baik Daddy banyak tenangkan Cute Mum.. Pagi tadi pon awal Cute Mum bangun nak bersedia depan laptop.. Katanya start pukul 10 pagi.. Pukul 9 pagi lagi dah menghadap web Nestle..

Bila jam dah pukul 10 pagi.. Jantung terus berdegup laju.. tunggu punya tunggu sampailah pukul 11 pagi, still takder apa-apa sms.. Dah risau dah.. Tak lama tue organizer call tanya dah dapat soalan ke belum.. Cute Mum jawab belum, dia kata kejap lagi diorang try lagi.. Tak lama pastue masuklah soalannya..

Bagi Cute Mum soalannya ada susah ada senang sebab tak semua ada jawapan dalam laman web Nestle tue.. Cuma kita agak-agak jerlah.. Cute Mum cuba buat sebaik mungkin.. Sebelum jawab check jawapan dulu.. Akhirnya tamat 10 soalan.. Masa tue terus lega... Dah boleh releks.. Cuma bertawakal jerlah..

Kalo ada rezeki kami sekeluarga menang GP, syukur alhamdulillah.. Kalo belum tiba masanya, Cute Mum anggap ini satu pengalaman yang paling berharga.. Lepas nie Cute Mum takkan putus asa terus mencuba pelbagai jenis Contest lagi..

Inilah die Contest Offline pertama yang Cute Mum dishortlisted (walaupon yang naik nama Tasha).. Harap nama Cute Mum, Daddy dan kawan lain yang join akan menang lagi 100 Hadiah Bonanza tue..Dengar cerita minggu depan resultnya keluar.. Semoga kita semua dimurahkan rezeki.. AMIN..


p/s: Tak tau nak letak label apa.. Letak kat label "Menang" sebagai kenangan.. Mana tau betul-betul menang ke.. AMIN.. :)

Trip to Melaka @ Pantai Pengkalan Balak..

Selamat tengahhari.. Lambat pula nak taip entry nie sebab semalam dan pagi tadi ada misi penting yang perlu disettlekan.. Lepas nie Cute Mum story yer... Kita sambung dulu tempat terakhir yang kami singgah masa bercuti di Melaka hujung minggu lepas..

Yea!! Akhirnya tertunai jugak permintaan Dania Alisha nak mandi laut.. Sibuk sangat nak mandi laut akhirnya kami dah sampai kat Pantai Pengkalan Balak.. Kalo nak tau, sepanjang perjalanan kesini Dania tido.. Bila bangun jer terus nampak pantai.. Apalagi.. Jerit keseronokkanlah die..


Selalunya kalo datang sini, mesti tido kat Chalet.. Tapi kali nie datang mandi jer.. So kenalah cari port yang ada tandas untuk mandi.. Bila dah jumpa, Dania dan Daddy salin baju kat kereta.. Cute Mum kena beratur kat tandas.. Kang kalo tukar baju kat situ ada yang excident pulak.. nampak perut cute nie..hahah...

Jadi sementara Cute Mum salin pakaian dan beli makanan alas perut, Daddy snap gambar Dania yang dah tak sabar nak mandi laut.. Aktiviti wajib main pasir...




Bila Cute Mum dah sampai, Dania terus ajak Daddy mandi..Amboi.. Bukan main seronok Dania.. Tergelak-gelak sampai Cute Mum yang duduk jauh sikit nie pon boleh dengar..





Tak lama pastue, Dania ajak naik main pasir pulak.. Daddy kata Dania bosan sebab takleh nak berdiri sendiri.. Ombak kuat.. Berapa kali Dania terjatuh.. Dah tue sempat lagi makan keropok lekor sebelum sambung mandi lagi..






Macam nielah kalo Dania dapat mandi laut.. Kejap masuk air, kejap main pasir.. Pastue asyik minta kita tanam kaki die pulak tue..




Sukanya Dania main pasir sampai Daddy pon jadi mangsa.. heheh..


Bila tengok mereka berdua seronok, Cute Mum pon naklah join sekali.. Tak syoklah duduk tepi jer.. Daddy suh letak kamera dalam kereta dan kami pon mandilah sepuas hati.. Memang nampak Dania seronok sangat dapat mandi laut.. Kami ada bincang akan bawa Dania mandi laut lagi kalo ada masa..

Bila dah mandi, susahlah sangat nak ajak keluar.. Asyik Dania jawab "Jap!" .. Pening kepala kami nak pujuk sebab dah petang.. Kalo tak silap pukul 6 lebih.. Akhirnya pancing kat mandi dalam bilik air ada shower.. Barulah Dania ok..

Dah senja, kami pon nak gerak balik dah.. Dania sibuk ajak makan.. Lapar sangat dah tue.. Nasib ada Keropok Udang dalam kereta untuk alas perut dulu sebelum pergi kedai makan..


Daddy kata nak elak jam, kita balik lewat sikit.. So makan ikan bakar dulu kat area situ..Tapi menyakitkan hati sungguh.. Service sangat lambat.. Nasi dah sampai setengah jam lebih baru Ikan Bakar sampai.. Bila sampai tak kena dengan selera Cute Mum.. Makan nasi kosong jerlah time tue..

Pukul 9 lebih kami terus gerak balik Bangi.. Jalan tetap jam kat area nak ke Seremban tue.. Sampai rumah pukul 12 malam.. Serius sangat penat.. Tapi seronok dapat bercuti bersama keluarga tercinta...

Kepada Dania.. Harap kamu gembira sepanjang percutian kita ke Melaka yer.. Nanti ada masa kita bercuti lagi.. Buat masa nie.. Kerja dan Kerja!! Happy Besday sayang..

Trip to Melaka @ Jalan-Jalan Bandar Hilir

Selamat pagi.. Tak habis lagi entry percutian kami ke Melaka.. Entry kali nie paling banyak gambar tau.. Saja jer nak tepek buat kenangan..

Lepas kami Check Out dari Hotel kat dengan Airport Melaka, kami terus menuju ke Bandar Hilir.. Saja jalan-jalan nak berphoto gedix.. Bila lagikan nak dapat gambar Pregnant Mummy & Daughter kat Melaka.. Tah-tah sekali dalam seumur hidup.. Baik jangan lepaskan peluang..

Kami parking kat Mahkota Parade.. Alang-alang dah sampai sana, terus makan kat Food Court.. Cute Mum nie masih takder selera makan.. Jadi makanan yang boleh masuk cuma Sizzling Yee Mee jer.. Daddy makan Nasi Ayam.. Nak kata sedap, biasa-biasa jer.. Dania rasa keropok lagi sedap.. hihihi..


Dah kenyang, kami nak round-round dulu tengok apa yang best.. Sekali tue Dania nampak pulak Pusat Hiburan nie.. Apa lagi.. berlari kerianganlah Dania menuju kesana sampaikan jatuh tersungkur.. huhu.. Daddy kata layankan jer sebab semalam kami tak dapat bawa Dania naik Eye On Melaka.. Kira ganti baliklah nie.. Daddy tukar RM15.. Dania cuba semua mainan token yang ada.. Happy bukan main lagi Dania..



Dania tak puas lagi sebenarnya, kami terus ajak pergi jalan tempat lain.. Kami pergi lepak kat Dataran Pahlawan jap.. Cuaca agak panas, tapi taklah ramai orang.. Pelik jugak sebab selalunya Melaka nie penuh jer dengan orang..


Bila Dania dah ok.. Kami mulakan sesi berphoto gedix.. Ada banyak gambar, Cute Mum cuma pilih yang nie jer..

Aksi Solo Dania Alisah..




Aksi Pregnant Mum & Daughter...





Daddy sampai kena duduk atas simen nak snap gambar kami.. Dania lama-lama dah mula bosan ajak jalan-jalan.. Kami jalan menuju ke A Famosa..




Kami bergambar kat A Famosa dan plan nak terus gerak ke Pantai.. Time tue dah dekat pukul 3.30 petang.. Lama-lama kat sini pon buat apa.. Sebab Dania terlalu kecil untuk paham tentang sejarah.. Kalo Mummy pon tak suka Subjek Sejarah, inilah pula nak ajar anak.. huhuhu..

Elok jer kami dah nak balik, Dania merengek nak naik Beca.. Siap panggil "Atok! Tunggu!!" .. Malas nak biarkan Dania merengek.. Kami pon naiklah beca yang ada depan mata.. Tak sempat nak pilih Beca lawa-lawa.. Tengok betapa Dania suka naik beca.. Gambar pakcik beca yang amikkan..Akhirnya ada jugak gambar bertiga + 1..



Bila pakcik beca tue bawa sampai Stadhuys.. Kami berhenti amik gambar kejap..



Dah sudah, terus naik beca dan balik ke tempat asal kami naik.. Lepas bayar RM15, kami terus ke Mahkota Parade semula.. Dalam perjalanan ke sana Dania dah start mengantuk.. Elok jer Daddy nak beli seluar, Dania dah pon tido... Kami pon teruslah pergi Parking dah menuju ke destinasi yang dijanjikan kat Dania..

Rabu, Mei 30, 2012

Trip to Melaka @ Dania jadi Model Jap.. hihi..

Pagi Ahad 27 Mei 2012, Dania dan Daddy bangun lewat.. Plan nak breakfast sebelum pukul 10 sekali diorang bangun pukul 11 pagi.. Memang tak sempatlah nak breakfast.. Rugi jer kupon free tue.. Cute Mum terpaksa turun sendiri amik air panas untuk buat susu Dania dan beli roti dan air minuman untuk alas perut sebelum Check Out..

Dania mula liat gak nak bangun.. Tapi bila kata mandi kat dalam bilik air, terus laju jer nak mandi.. Dania suka dapat pegang shower sendiri.. Lama gaklah nak tunggu die puas mandi.. Dah siap minum susu, pujuk Dania bergambar sementara tunggu Daddy bersiap..


Camnielah bila ada anak dara.. Setiap kali nak jalan mesti nak make-up.. Pastue taknak kita yang pakaikan.. Nak buat sendiri... Cuma boleh tolong sikit-sikit jer, kalo tak menangis.. huhu..


Bila Dania dan Daddy dah siap, masa untuk berphoto gedixs dalam bilik jap.. Nie Dania mood baik.. Suruh buat macam-macam pose, Dania ikut jer.. Hasil boleh tahan cantik.. Ceh.. Puji anak sendiri pulak..






Oklah.. Cukuplah layan gambar Dania tue.. Kang ada yang termuntah pulak tengok.. hihi.. Sementara menunggu Daddy Check Out.. Dania amik gambar kat River Melaka tue.. Katanya semalam kakak pergi sini.. Bagus ingatan Dania..


Daddy kata masa total kena bayar RM125 selepas kira tax semua.. Oklah tue.. Kami berpuas hati walaupon rugi sikit tak breakfast free.. Nampaknya kena terus cari kedai makan tengahhari jerlah..


Kalo nak tau, Dania ada 2 permintaan.. Satu nak pergi mandi laut dan satu lagi nak naik kapal terbang.. Time kami turun nie Dania nampak kapal terbang.. Terus ajak naik.. huhuhu.. Dania ingat naik kapal terbang tue murah ker? Nantilah.. Kita buat sale Pin Boling banyak-banyak dulu baru leh plan naik kapal terbang.. Buat masa nie tengah pikir nak tukar tayar dan repair kereta dulu yer...

Tengoklah Dania dah pandai buat jari simbol janji.. Nie Acik Alip yang ajar time main bowling kat MIBC semalam.. Cepat tangkap betul Dania nie.. Oklah.. Mummy & Daddy janji akan tunaikan permintaan Dania mandi laut tue dulu yer..


Trip to Melaka @ Melaka River Cruise

Ok.. Sambung cerita kami yang bercuti di Melaka lagi..

Dalam pukul 10 lebih kami pon dah siap nak berjalan.. Dania sangat excited.. Lagi-lagi puas dapat mandi dalam Bilik Air yang ada Shower tue sendiri.. Dania niekan Hantu Air.. Selagi tak puas mandi, jangan harap nak keluar dari bilik air tue..

Bila dah siap, rugilah tak berphoto gedixs dulu.. hihi... Daddy layankan jer..


Nampak Cute Mum tembam giler dah.. heheh...


Wow!! Seksi ke garang tue Dania sayang??


Yea.. Tempat pertama kami pergi adalah Melaka River Cruise.. Kami naik dari Jeti Taman Rempah.. Perjalanan dari Hotel ke sini taklah jauh sangat dah susah.. Senang nak cari.. Lagipon Cute Mum kalo jalan area Melaka dah boleh hafal.. Maklumlah bekas pelajar kat Melaka nie..


Bila dah cuti sekolah.. Ramai sangat orang yang nak naik.. Kami beli tiket dewasa RM10 seorang.. Dania masih free sebab belum genap 2 Tahun.. hihi.. Masa tunggu giliran, Dania tak menyempat.. Asyik tunjuk Bot jer.. Cute Mum beratur, Daddy temankan Dania kat tepi pagar nie..


Bila turn kami naik, kami pilih seat paling depan.. Barulah syok tengok pemandangan.. Cute Mum pernah naik dulu masa baru dilancarkan.. Kali nie naik memang lagi seronok.. Daddy kata berbaloilah bayar RM10 tue.. Banyak benda boleh tengok dah sepanjang perjalanan pemandu Bot beri penerangan yang jelas.. Lukisan kat Dinding sangat cantik..

Dania sangat teruja.. Asyik kata seronok jer.. Yang kelakar, kami duduk bahagian depan asyik kena tempias dengan air sungai tue.. Dania gelak-gelak jer bila terkena air tue..


Masa dalam perjalanan dalam Bot, Dania dah aim satu tempat tue.. Tak ingat nama tempat tue.. Tapi yang pasti kat sana ada Eye On Melaka.. Daniakan suka tempat main-main camtue.. Dania nie pandai bodek tau.. Bila die nak sesuatu, mesti akan peluk dan cium kami.. Pastue cakap "Mi.. nak main boleh??" hihi.. Mestilah boleh sayang.. Pergi Melaka nie pon untuk gembirakan kamu..


Tapi sayangnya kami tak dapat tunaikan permintaan Dania.. On the way bot patah balik ke jeti, hujan turun.. Elok jer kami sampai kereta, hujan turun dengan lebat.. So kami terus amik Haris dan pergi cari kedai makan.. Perut dah lapar...

Dania.. Maaf yer tak dapat jalan sangat malam tue.. Bukan Mummy n Daddy taknak bawa, tapi cuaca tak mengizinkan.. Insyaallah esok kita jalan-jalan lagi sebelum pergi tempat permintaan Dania yer..

Elok jer kami sampai Hotel pukul 2 pagi, letak kepala atas bantal... Zzzzzzzzz.....

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy