Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Jumaat, Jun 29, 2012

Baru nak wat list untuk adik, si kakak dah meminta dulu...

Dalam Cute Mum tengah sibuk mengemas dan listkan barang yang perlu dibeli.. Tetiba kakak Dania dah buat permintaan dahulu...Jelesker sayang?? Sebelum tue awal-awal lagi dah tanya Dania boleh tak baju kakak bagi kat adik.. Dania kata ok..

Sebelum nie Cute Mum ada kata yang Dania cuma ada 1 botol susu jer.. Botol tue Daddy belo hasil menang duit main Bowling..


Itulah botol yang Dania guna dari umur 3 bulan sampai 2 tahun 1 bulan.. Cute Mum cuma tukar dipunya puting dan getah jer..



Tapi semalam Dania dah minta belo botol baru.. sebabnya kat tepi botol tue dah terkena getah apa tah.. melekit.. bila masuh ada tinggal warna hitam sikit-sikit.. Dania geli kot.. Atau Dania saja bagi alasan nak beli baru jugak sebelum beli botol untuk adiknya??


Insyaallah.. Dapat gaji awal bulan nanti Mummy belikan untuk Dania dulu yer.. Untuk adik lain kali boleh beli.. Ada masa lagi.. Mummy taknaklah kalo sebabkan botol tue kakak taknak minum susu.. Walaupon Mummy tengok kerap gak Dania minum susu.. huhu.. Mummy tetap sayang kakak walaupon adik ada.. Kasih sayang Mummy untuk semua anak-anak Mummy sama jer.. Takder lebih, Takder kurang...

Syukur... Terima Kasih Kawan2 Semua...

Alhamdulillah.. Berkat kawan-kawan tolong, income ChurpChurp dah boleh cashout hujung bulan nie.. Terima kasih kawan-kawan semua.. Hanya ALLAH dapat balas jasa baik kalian menolong Cute Mum dan Family...


Cute Mum akan tekan buttun tue pada 30 jun 2012.. Maknanya genaplah setahun selepas Cute Mum cashoutkan kali pertama.. Fuhhh.. Lama betul nak kumpul.. Ini semua sebab Cute Mum kurang bertwitter.. Kalo rajin mesti cepat masyuk.. Apapon bersyukur dapat merasa RM200 dari ChurpChurp..


Agak-agak lepas nie nak teruskan ker? erm... mungkin cukup setakat nie jer kot.. Dah takder masa nak share hari-hari... Baik teruskan Nuffnang jer.. Sebab senang.. Tepek jer iklan.. Ada orang klik kita dapat income.. kalo ada BE, lebih sikit incomenya.. Yang penting tak perlu nak share2 bagai..Kan2...

Insyallah duit nie akan dapat hujung atau pertengahan bulan Ogos.. Memang kena dengan time Sale Raya.. Boleh beli barang baby... :)

Khamis, Jun 28, 2012

Padah mengemas semalam...

Adoi.. sakitnya badan Cute Mum pagi nie.. Sampai tak larat nak bangun pergi kerja... Inilah padahnya buat-buat kuat mengemas bilik stor dan cari barang baby...


Semalam balik kerja jer Cute Mum terus mengemas bilik stor yang dah lama tak kemas tue.. Tujuannya nak cari baju baby time Dania dulu.. Sebab dah plan hujung minggu nie nak pilih mana yang elok dan basuh.. Dah alang-alang cari barang, Cute Mum pon mengemas sekali.. Letih jangan cakaplah..

Bila nak tido dah mula terasa sengal tulang belakang.. Pastue wat tak kesah jer, sambung tido,, Bila pagi tadi bangun.. Adoyai.. Tak larat sangat-sangat.. Rasa sengal badan-badan nie semua.. Masa tue dah terpikir nak pergi kerja ke tak.. Akhirnya Cute Mum terus sambung tido.. Daddy pergi kerja sorang..

Jadi pengajaran untuk harinie.. Janganlah dok mengada berlagak kuat nak angkat semua barang sorang-sorang time pregnant.. sebab yang menanggung sakitnya diri sendiri.. huhu...

p.s: Cute Mum chech income ChurpChurp tak naik pon lagi.. Agaknya Cute Mum salah letak link kot.. Takperlah.. Apapon terima kasihlah tolong klik.. Mana yang baik hati nak klik iklan yang lain bolehlah tengok kat Entry INI.. Mekasih..

Rabu, Jun 27, 2012

V-Mum pilihanku...

Masa mengandungkan Dania, Cute Mum tak tau nak beli baju Maternity kat mana.. Jadi kebetulan kami jalan-jalan kat The Mines.. Pergilah cari kedai yang sesuai.. Akhirnya berjumpa dengan kedai V-Mum nie..


Kalo sesiapa baca majalah Pa&Ma mesti ada nampak promosi dari V-Mum.. Pakaiannya cantik-cantik belaka.. Bila dah masuk,rambang mata Cute Mum nak memilih.. Yang nie cantik, yang tue cantik.. Harga dalam RM100++ sehelai.. Ada juga bahagian Promosi yang below RM100..


Cute Mum mula-mula teragak-agak jugaklah nak membeli sebab harganya boleh tahan mahal bagi orang macam Cute Mum yang suka beli baju RM50 kebawah sahaja.. Tapi Daddy bagi green light time tue.. Katanya beli sekali boleh pakai setiap kali pregnant.. Taklah membazir pon.. Cute Mum dengar camtue apa lagi.. Teruslah rembat 5 helai.. Seluar slack pula harga RM100++ jugak.. huhu... Lagi pon kat sini, kalo beli banyak dapat diskaun lebih banyak.. Rasanya 3 pcs keatas tolak 30% kot..

Tahun nie pulak tambah lagi 2 helai baju dan seluar jeans maternity.. Dulu takder jeans, bila ada haruslah rembat satu.. Harganya RM180 kalo tak silaplah.. Dah beli 3 pcs, dapatlah diskaun lagi.. Cute Mum memang lebih selesa pakai jeans.. Pernah sekali time Check up nurse marah pakai jeans, bila selak baju nak check perut terus die senyum.. Malulah tue sound orang tanpa usul periksa.. hihi..

Sepanjang Cute Mum pakai baju beli kat V-Mum nie, fabrik yang digunakan sangat selesa dipakai.. Taklah panas.. Lagipon jenis tahan.. Takder berbulu atau jahitan sulamnya terbuka pon.. Sebab tue sampai sekarang masih elok lagi.. Insyallah boleh pakai untuk pregnant yang akan datang.. Bagi Cute Mum memang berbaloilah keluarkan duit lebih "banyak" dari biasa untuk kualiti yang elok macam nie..

Selain dari beli kat V-Mum.. Cute Mum beli kat Jusco & kedai dalam The Mines tue jer.. Itu pon yang jenis tak payah gosok punya.. Pakai time jalan-jalan hujung minggu dan petang-petang jer..

Kawan-kawan pulak beli baju maternity kat mana? Sharelah ngan Cute Mum.. Mana tau akan datang boleh beli kat sana pulak.. Kami nie jenis jarang shopping.. Kalo pergi Shopping Compleks yang sama jer.. The Mines, Jusco.. Kadang-kadang jer pergi SOGO.. Daddy bukan kaki jalan Shopping Compleks.. Pergi mesti ada tujuan jer..

Baju Maternity dalam koleksi ku..

Tetiba nak cerita pasal baju maternity pulak.. Pasal apa ? Nanti Cute Mum bagitau sebabnya yer..

Biasanya orang Pregnant ada berapa helai baju yer?? Cute Mum takder banyak baju maternity pon sebenarnya.. Cukup-cukup untuk pakai pergi kerja dan jalan-jalan jer.. Kebanyakkannya recycle balik baju masa mengandungkan Dania..

Masa time mengandungkan Dania, Cute Mum beli 6 helai baju, 2 seluar slack hitam & 2 seluar maternity biasa warna coklat.. Sekali beli banyak sebab 1st time kan.. Lagipon masa tue pikir, baju nie boleh recycle balik untuk pregnant yang akan datang..

Ini gambar time mengandungkan Dania..



Nie pulak time mengandung sekarang.. Recyle balik baju time Dania..


Alamak.. Tiga helai baju nie takder yang full.. nampak sikit jer.. Satu putih & dua purple.. Jadilah untuk ditepek kat sini.. huu..




Untuk 2nd preganant Cute Mum cuma tambah lagi 3 helai baju & 1 seluar jeans maternity jer...




Selebihnya Cute Mum pakai jerlah mana-mana baju biasa yang besar dan nampak muat kat badan nie.. Tapi baru-baru nie Cute Mum terpaksa jugak beli 3 helai t-shirt untuk dipakai bila keluar jalan hujung minggu atau malam.. Sebabnya perut kali nie lebih besar.. Kalo tengok kat gambar 1st pregnant dengan 2nd pregnant, mesti nampak perbezaannya..

Oklah.. Itu jer cerita pasal Baju Maternity yang Cute Mum ada.. Semuanya biasa-biasa jer.. Entry nie dibuat sebab dapat idea dari komen intan tadi..


Pertama kalilah dapat komen pasal baju maternity nie.. Tersenyum Cute Mum bila baca.. Cantik ker?? Cantik dimata Cute Mum.. Dimata orang lain.. tak taulah.. hihi.. Dalam komen Intan tanya mana Cute Mum beli baju n seluar nie.. Tunggu next entry yer kalo intan nak tau...hihihi..

Jumpa kawan lama...

Hari Isnin lepas, kami pergi Pusat Bowling kat The Mines.. Bukan Daddy main boling pon.. Tapi hantar Tempahan dari Ofis lama Daddy.. Sambil tue diorang ajak lepak kejap.. Rindulah tue nak jumpa Daddy.. Cute Mum berhenti dari situ tahun 2007... Daddy pulak berhenti tahun 2009.. Pastue memang jarang sangat jumpa.. Tegur camtue jer kalo terserempak..

Bila dah lama tak jumpa, ramaillah generasi baru yang kami tak pernah jumpa.. Masing-masing dah kahwin dan ada anak.. Dania dapatlah main dengan kawan malam tue..

Tengah diorang main, kami bertiga lepak jerlah kat tepi.. Dania nie tiba-tiba merajuk pasal??


Tengok tue.. Langsung tak nak pandang kamera.. Muncung panjang lagi tue..


Nak tau kenapa??
Masa nie Cute Mum dan Daddy ada cakap, nanti kita wat Photoshoot tau.. Pakcik nie (kawan Daddy) yang amikkan gambar.. Dania terus kata taknak.. Tue yang die marajuk..

Puas jugak kami pujuk, tapi Dania tetap cakap taknak.. Cute Mum tanya kenapa? Maluker?? Dania terus buat muka malu-malu kucing die tue.. huhu..


Ala.. Kalo Dania terus camnie, bilalah masa nak wat Photoshoot.. Nak jugak ada gambar cun-cun bertiga sebelum bersalin..

Dania... Boleh yer pakcik tue amikkan gambar... Kakak bukan sorang-sorang.. Mummy & Daddy ada.. Adik pon ada... Kita amik gambar cantik-cantik kat Putrajaya yer.. Daddy ada plan nak buat dengan gambar tue nanti...Pleasee...

p/s: Terima kasih yer pada yang klik iklan ChurpChurp tue.. Kami sangat hargainya..

Harap ada kawan kat sini dapat tolong...

Selamat pagi semua...

Lagi berapa hari jer dah masuk bulan Julai.. Cute Mum pon sangat berharap dapat Cashoutkan duit ChurpChurp nie.. Cuma tinggal lagi 71 sen jer baru boleh tekan butang tue.. Dah setahun kumpul nie.. Agak-agaknya sempat tak kumpul RM100 sebelum 30 Jun??


Kawan-kawan yang baik hati.. Cubalah tengok-tengok kat Iklan bawah nie.. Mana tau ada yang berkenan.. Dan kalo dah klik terima kasih kami ucapkan sebab setiap klik anda telah menyumbangkan 20 posen kat Akaun kami.. Dapatlah kami keluarkan untuk belanja barang baby time sale raya bulan depan.

campaign image

campaign image

campaign image

Klik jer pada gambar tue.. Mekasih yer...

Selasa, Jun 26, 2012

Sememangnya saya IBU PERIANG!!


heheh.. Memang tepat pon.. Cuma kadang-kadang jer moody bila terlalu stress kat ofis atau tak berapa sehat time pregnant nie.. Biasalah tue kan..

Sementara membelek blog sendiri, Cute Mum ternampak iklan baru kat atas tue... Iklan dari Drypers.. Alang-alang nak rehatkan kepala kejap, Cute Mum pon tekanlah.. Nak tau jugak ada Contest terbaru kat Drypers ker??


Ianya Quiz .. Nak tau kita nie Jenis ibu atau bapa yang macam mana.. Pastue yang bestnya, kalo kita peserta yang ke 50, 100, 150 dan seterusnya menjawab 5 soalan tue, akan dapat Hadiah Mingguan..


Cute Mum dah jawab..Jadi siapa yang belum jawab, kliklah iklan tue.. Mana tau anda pemenang bertuah yang dapat Hadiah intimewa dari Drypers tue..

Suami lebih muda... Ok ke tak?

Lepas Cute Mum tepek gambar kami bertiga bersama anak perempuan kat entry tadi.. Tetiba Cute Mum dapat idea nak share persamaan kami bertiga... Boleh wat entry.. huhu..

1) Kami telah melahirkan anak perempuan sulung..

2) Kami bertiga sebaya.. Kami bertiga dah berusia 29 tahun pada tahun nie.. tahun depan dah masuk 3 series.. Azla lahir 21 Mei, Intan 6 Jun dan Cute Mum 13 Ogos..

Kalau kami bertiga sebaya, takkan umur suami pon sebaya?? Jadi berapa pula umur suami kami??

Suami Intan, Firdaus anak sulung Mak Long berusia 29 Tahun.. Kira sebaya dengan kami jugak..


Daddy, anak sulung Pak Cheq (Abah) berusia 28 Tahun..


Suami Azla, Mizan anak kedua Pak Cheq (Abah) berusia 27 Tahun..


Mereka bertiga nie memang membesar bersama.. Jadi tak heranlah kahwin pon dekat-dekat.. Dapat anak pon lebih kurang sebaya..

Walaupon suami kami lebih muda dari kami, ia tak jadi masalah pon untuk mereka jadi ketua keluarga... Kalo dulu memang kena cari laki berusia dari wanita.. Nanti orang kata lelaki kawin dengan perempuan tua lah.. Macam-macam lagilah persepsi negatif dari positif..Zaman sekarang kan dah tak kesah perbezaan umur tue.. Janji masing-masing tau tanggungjawab sendiri.. macam komen kat bawah2 nie.. Janji suami tue MATANG!!

Bagi Cute Mum tak kesahlah diorang kata kami nie tua dari suami ke apa.. Janji kalo orang jumpa, tetap nampak kami lebih muda..hahaha.. Tak caya cuba tengok semula gambar kami bersama pasangan.. nampak kami lagi muda kan?? heheh...

Selain dari itu, bagi Cute Mum.. Daddy seorang suami dan ayah yang bertanggungjawab.. Daddy akan cuba buat yang terbaik untuk kami sekeluarga.. Daddy lebih matang dari Cute Mum kalo berfikir.. Sebab tue Cute Mum sayang Daddy.. :)

p/s: Ada tak kawan-kawan yang lebih tua dari suami macam kami??

Kehadiran generasi perempuan pula...

Hari Sabtu malam, Mak Long belah Daddy ada wat kenduri sikit.. Ramaikan buat kenduri sebelum sambut Ramadhan nie.. Kami datang pon lepas Maghrib.. Semua gara-gara pergi main kat Putrajaya kejap..

Masa kami sampai, majlis dah bermula pon.. Cute Mum tolong kat dapur.. letak lauk untuk Nasi Ambang.. Dah selesai makan dan kemas.. Tiada gambar sebab malas nak snap huhu..

Sementara Daddy adik beradik dan sepupunya membasuh kat belakang, Cute Mum berborak dengan Mummy Hani... Insyaallah tahun nie kami berdua akan dapat baby baru bersama lagi.. Tahun 2010 kami pon bersalin sama jugak.. Dan part yang paling seronok bila dia bagitahu jantina anak dalam kandungannya.. Baby GIRL jugak.. Katanya ALLAH dah makbulkan permintaannya masa pergi Umrah berapa bulan lepas.. Kiranya ia pengganti kepada Bidadari Syurga..

Nampaknya kini giliran kehadiran perempuan dalam Family belah Daddy.. Kalo dulu hanya seorang jer cucu perempuan dari 13 cucu kalo tak silap.. Sekarang dah ada 3 perempuan & insyaallah 2 baby bakal lahir.. Barulah seimbang keluarga nie...



Cute Mum adalah terdengar orang kata, jantina anak nie ikut pada keturunan belah bapanya.. Kalo adik ramai lelaki, dapat anak perempuan ramai.. Kalo rami adik perempuan, dapat anak lelaki.. Bila Cute Mum pikir balik dari ayah, abang, daddy, adik ipar & sepupu.. Memang betul pon.. Tak kesahlah.. Janji kami dikurniakan zuriat..

Hilangkan stress di tempat kerja bersama tersayang..

Selamat pagi semua..Alhamdulillah semalam Cute Mum dah berjaya siapkan Statement Kad Kredit yang BOS push suruh wat cepat tue.. Sampai stress Cute Mum kerja minggu lepas.. Pastue pandai pulak mengadu ngan akak sorang lagi tue tanya kenapa Cute Mum diam jer tanpa bercakap.. Tak sehat ker?? Kenapa tak tanya terus kat Cute Mum.. Kompom dengan cepat Cute Mum bagitau jawapannya.. Huhhhhh... Takkan tak boleh pikir kot kenapa??

Malam jumaat tue Daddy ngan Cute Mum dok lepak layan Dania jer.. Memang terasa seronok lagi duduk rumah dengan mereka dari dok sorang-sorang dalam bilik ofis nie.. Malam kami pergi lepak minum sama-sama.. Dah lama tak menghabiskan masa bersama sambil layan DVD..

Hari Sabtu petang, Daddy bawa kami ke satu tempat yang sangat BEST!!! First time pergi sini.. Suasananya memang menenangkan jiwa Cute Mum.. Terasa beban kat kepala time tue hilang sikit.. Lagi seronok dapat bergembira dengan family..

Agak-agak tau tak kami pergi mana?? Kami pergi Taman kat dengan PICC... Punyalah jauh Daddy bawa kami lepak petang kalinie.. Dania yang dalam kereta sebelum sampai asyik tanya..

Dania : Gi mana nid Di??
Daddy : G tamanlah.. Main..
Dania : Tak der ponnn.. (sambil mata melilau cari tempat yang dituju melalui tingkap)
Daddy : Ada... Tue...
Dania : Yea! Yea!.. Di.. Nak main boleh??
Daddy : Tak boleh..
Dania : Nak men.. Nak men...


Tengoklah anak dara sorang nie tersenyum-senyum dapat main kat Playground...


Pastue boleh berlari-lari.. Cute Mum duduk tepi sambil memerhati.. Daddy yang temankan Dania sambil snap gambar..


Daddy siap bawakan Basikal Pink Dania lagi tau..


Mula-mula Dania main kat Playground.. Tapi ramai sangat orang, jadi Dania bosan menunggu giliran... Dania terus ajak main basikal.. Kami pon layankan jerlah.. Daddy yang kena pegang basikal tue.. Cute Mum kejap-kejap jer.. Tak larat nak bongkok.. Sakit pinggang n mengah...




Eh.. Dania buat apa pulak tue??


Dania tengah tunggu Mak Buyung yang termengah-mengah meniup bubbles... heheh...


Dania sangat happy kejar bubbles tue.. Sampai ada jugak budak kecil lain nak join.. Maaflah yer.. Takleh nak buat banyak.. Semput Mummy...


Dah lepas tue, Dania sambung lagi main basikal.. Walaupon Dania cuma pandai kayuh sekerat-sekerat, tapi jauh gaklah dia pergi.. Ada sekali tue, kami nampak Dania menghadap empangan sambil tongkat dagu.. Macam orang sedang menikmati keindahan alam.. Sayangnya Daddy tak sempat nak snap..

Terima kasih yer Daddy bawa Dania bergembira kat sini dan memberi peluang kat Mummy release tension.. Kami sayang Daddy... PEACE!!

Isnin, Jun 25, 2012

Alasan terbaik untuk pergi Holiday..

Dania nie memang sangat-sangat suka main air.. Kalo dapat mandi dalam bilik air pon lama tau.. Kadang-kadang kena paksa keluar.. Menangis-nangis.. Bukan tak kasi, risau kalo terlebih kena air.. Lagi-lagi kalo time malam..Ada jer alasan Dania nak mandi..

Satiap petang, mesti Dania minta mandi dalam pool.. Akhirnya weekend Daddy bagi peluang untuk Dania bermandi manda depan rumah.. Punyalah seronok Dania time tue.. Tetiba tak sabar nak tengok Dania mandi sama-sama dengan adiknya pulak..


Sambil Dania mandi, Cute Mum duduk tepi.. Habis basah disimbah Dania.. Die ajak mandi sama.. Kalaulah mummy yang masuk dalam nie, kompom tinggal separuh jer air tue kakak.. Mesti Daddy angin.. Penat Daddy angkut berbaldi air.. Mummy rendam kaki jerlah yang mampu.. huhu..


Lama jugak Dania mandi petang tue.. Lebih 1jam setengah.. Itupon keluar sebab nak main dengan sepepunya yang lain.. Kalo tau mahu sampai ke malam pon tak keluar.. Sebab tuelah Cute Mum cakap ngan Daddy pergi Holiday yang leh mandi manda pulak.. Barulah Dania happy.. hihi..

Makin teruja nak ke sini....

Tengah banyak-banyak kerja nie, sempat lagi dok BW ke blog orang.. Paling teruja bila tengok gambar Holiday orang.. Rasa tak sabar nak berholiday jugak.. huhu..

Cute Mum rasa teruja sangat bila tengok orang dok bercuti di sini.. Yang terbaru Naa Mama Iqy..

amik dari Blog ini..

Siapa yang dah pergi mesti tau kat mana tempat nie.. Mestilah GOLD COAST MORIB RESORT!!!

Cute Mum dari baca review dari Blog Nad & Amiey lagi dah teruja nak pergi.. Banyak kali ajak Daddy.. Tapi Daddy buat tak tau jer.. Katanya dalam keadaan Cute Mum yang mengandung nie rasa malas nak kesana.. Sebabnya Daddy yang kena temankan Dania main semua tue.. Pastue tak syoklah kalo Cute Mum lepak tepi jer... Erm.. Betul jugakkan...

Tapi dalam hati rasa nak jugak pergi.. Alasan Dania tak puas mandi kat laut masa pergi Melaka bulan lepas.. Harap dapatlah bodek Daddy pergi sini nanti..Boleh kami mandi macam kat Awana Kijal.. Best!!




Ala Daddy.. time kita mandi manda kat sini pon, baby dah wujud dalam rahim nie.. Cuma kita jer yang tak kompomkan lagi.. huhu... Bolehlah kita berholiday kat GOLD COAST MORIB yer... :)

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy