Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Isnin, Julai 30, 2012

Berbuka Bersama Family Mertua...

9 Ramadhan (Ahad) barulah kami bertiga berkesempatan nak berbuka bersama keluarga Mertua.. Selalunya lepas amik Dania kat rumah MIL, terus berbuka kat rumah Family Cute Mum.. Hari Sabtu lepas kami balik dari Shopping yang tak dirancang, MIL pelawa berbuka kat rumahnya hari Ahad..

Jadi pagi-pagi Ahad tue Cute Mum dah pesan awal-awal kat Mak akan balik berbuka kat sana.. Daddy macam biasa kena tugas luar hari Ahad tue, sambung mendobi pakaian.. Cute Mum buat biskut, Dania pula tido jer siang tue.. Badan tak sehatkan.. Haritue meriah sikit kami buat kerja sebab kami adik beradik berkumpul.. Macam-macamlah cerita keluar.. Mengimbau kenangan kami zaman kecik-kecik dulu.. Gelak punya gelak tengok-tengok dah pukul 5 lebih.. Time untuk masak makanan berbuka..

Tetiba ayah dan mak kata nak makan kat luar jerlah memandangkan kami bertiga takder.. Diorang terus terpikir nak berbuka kat Restoran Sala Thai..


Memang jadi kebiasaan berbuka kat situ setiap tahun... Erm.. Nampaknya tak dapatlah Cute Mum join.. Harap pasnie ayah bagitau awal-awal nak berbuka kat luar.. Bolehlah kami join sekali.. heheh...

Pukul 6 lebih Daddy sampai menjemput kami berdua balik rumah MIL.. Haritue giliran Adik beradik Daddy pulak berkumpul.. Adik Daddy ada 4 orang, 2 dah kawen 2 masih bujang dan tinggal situ.. Yang dah kawen nie bukan dok jauh pon.. Sebelah-sebelah rumah jer.. hihi.. Sekali sekala berkumpul makan bersama rasa syok jugaklah..

Pukul 9 malam, kami bertiga gerak balik rumah Family Cute Mum semula.. Nak sambung kerja... Bila dah sibuk membuat biskut, rutin mingguan Cute Mum menggosok baju kerja kami untuk seminggu pon tertangguh.. Nampaknya kena cari masa yang sesuailan nak wat semua tue.. Cute Mum tak suka esok nak pakai baru nak gosok.. Malas.. huhu..

Shopping yang tidak dirancang..

Hari yang sangat lemau.. Sampai tak larat rasanya badan nie nak bekerja.. Tapi Cute Mum gagahkan jugak.. Sebab tau kalo datang boleh gak rehat lama kat ofis, kalau tak datang nanti gaji kurang.. Dahlah gaji bulan nie memang untuk budjet raya n persiapan baby.. Kalo kurang susahlah nanti..

Selain dari penat buat biskut hujung minggu, kami diduga dengan kesihatan Dania yang tak berapa baik.. Demam panas bila malam.. Pastue Dania tak boleh tido dan asyik merengek jer.. Jadi kami berdua bergilir-gilir jaga Dania.. Kadang-kadang mulalah tension sebab kami berdua dah sangat-sangat letih.. Apapon masih lagi bersabar.. Cuma malam tadi tak berapa selesa sebab panas.. Daddy akhirnya tido kat ruang tamu.. Cute Mum pula elok jer bangun nak siap pergi kerja, hidung berdarah dengan banyaknya.. Bila dah berdarah, sampai ofis kepala dah ting tong.. Amik bantal dan tido sampai pukul 1 petang...

Berbalik pada tajuk.. Hari Sabtu lepas, Daddy ditugaskan untuk mendobi pakaian kami dan juga satu Family Cute Mum.. Mesin basuh kat rumah tue dah hampir rosak, kena bilas sendiri dan memerlukan masa yang lama untuk membasuh.. Kalo buat sendiri alamatnya lambatlah biskut siap.. Jadi nak senang, Daddy bawa semua baju kotor balik rumah kami dan basuh kat sana.. Cute Mum dan Dania tinggal buat biskut..

Sebelum balik rumah, Daddy dah plan nak keluar pukul 3 petang jalan-jalan dan berbuka kat luar.. Tapi dah pukul 4 petang takder pon Daddy call.. Cute Mum pon anggap tak jadi.. Dah pukul 5 petang baru Daddy call ajak keluar.. kami pon bersiaplah.. Masa dalam kereta baru pilih nak pergi The Mines.. Sambil tue boleh shopping baju raya..

Kami sampai kat The Mines lagi 30 minit sebelum berbuka.. Orang taklah ramai, cuma restoran dah penuh.. Kami beli 2 botol air sebagai bekal untuk berbuka dan terus cari-cari baju..

Cute Mum nak cari Baju yang macam jubah.. Tapi malas pulak nak try.. Bila try baju raya maternity, rasa macam tak best jer sebab nanti bila dah bersalin dah tak boleh pakai.. Rugi.. Nampaknya kena cari lagilah yang berkenan dihati..

Lepas tue kami pergi cari baju kat F.O.S.


Kat situ dapatlah beli 1 helai dan spekmata untuk Dania .. Tak banyak design yang cantik dimata kami.. Daddy pula beli 2 helai T-Shirt.. Total semua RM107.. Cute Mum terus kata kat Daddy.. Tadi kata budjet RM100 jer kan sebab awal-awal sampai Daddy cuma keluarkan RM100 kat bank.. Oklah tue.. Terlebih sikit sebab nak makan berbuka jer..

Kami berbuka puasa kat Old Town White Coffee..


Lepas habis makan, kami terus balik rumah.. Tak jadi nak pusing lagi sebab Cute Mum dah tak larat dan kesian kat yang lain tengah buat biskut.. Cute Mum ajak Daddy shopping hujung minggu nie.. Selangor kan cuti hari Isnin.. Adalah masa nak pergi ditambah gaji Cute Mum dah keluar.. Apa-apapon kenalah ikut budjet yang telah ditetapkan untuk Daddy,Dania & Baby.. Mummy?? Tak perlu kot.. dah sarat pon time raya tue.. hihi..

Jumaat, Julai 27, 2012

Delivery Biskut Raya di Putrajaya Malam nie..

Harinie badan letih sangat-sangat.. Walaupon dah bersahur, tapi letih akibat tak cukup tido dan berkerja keras setiap hari membuatkan badan bertambah lesu.. Jadi otak pon takleh nak berpikir sangat, tue yang takder idea nak wat entry.. Nak balas komen dan tinggalkan komen pon dah tak larat.. Hanya mampu BW dan membaca sahaja..

Semalam masa kat Klinik Kesihatan bawa Dania jumpa Doktor, ada orang call.. Cute Mum takleh nak jawab.. Nasib baiklah orang tue sms.. Rupanya dia Customer nak order Biskut Raya.. Kami berborak pakai sms jerlah.. Dah siap order.. Mulanya nak pick up next week.. Tetiba nak pick up malam nie pulak sebab akak tue nak terus hantar kat maknya dikampung..

So balik jer rumah Mak, terus check stok.. Semua ada kecuali 1 jenis biskut nie.. Malam tue jugak kami buat.. Kiranya malam nie dah berjanji nak jumpa kat Mydin Putrajaya untuk urusan jual beli.. Dapatlah Cute Mum mengular sekejap..hiih..

Akak tue order 5 jenis biskut.. Kami akan packing dalam botol camnielah.. 1 botol 50 pcs.. Kalau ada yang berminat nak order, boleh tengok senarai biskut kat SINI... Harga tak termasuk kos penghantaran.. Tapi kalo nak kami hantar area Bangi,Putrajaya & Kajang, kos bergantung pada jumlah orderlah.. Kalo banyak FOC..


Yea... Malam nie kami akan keluar sekejap.. Dapatlah amik angin setelah seminggu dok rumah dan kerja jer.. Kawan-kawan area putrajaya yang berminat nak order atau tengok sample bolehlah berjumpa kami kat area Mydin Putrajaya malam nie.. Sms jer.. 013-2870132

Wow! Besarnya Kotak.. Apa isinya??

Selamat pagi semua.. Penatnya badan harinie.. Nasib baiklah esok cuti.. Dapatlah rehat lama sikit sebelum sambung buat biskut..

Semalam hari yang sangat menggembirakan buat Cute Mum.. Yang pertama menang Contest Offline buat kali pertama.. Akhirnya penantian berakhir.. Tak kisahlah Conso ke apa.. Janji ada hasil yang boleh bakar semangat..

Yang kedua, tak sabar nak balik rumah petang tue untuk tunggu satu Kotak Besar.. Ini pon dapat tau dari kawan-kawan yang dapat benda sama.. Diorang dah siap post gambar kat FB.. teruja sangat nak tengok isinya...

Dalam pukul 6 lebih lori Nationwide sampai.. Memang betullah besar kotaknya.. Sampai Cute Mum tak larat nak angkat ketepi pon.. Nasib ada adik ipar yang tolang alihkan.. Dania pulak tak sabar nak buka kotak tue.. Katanya "Hadiah kakak nie... " hihi.. Jadi takderlah gambar kotak besar tue..

Nak tau apa isinya?? Jeng Jeng Jeng...


Banyak kan.. Hadiah dari Contest Nestle Mom & Me Celebration of Life.. Ini merupakan kemenangan terbesar Cute Mum tahun nie.. Hadiahnya bernilai sehingga RM900..

Mom & Me Brestfeeding Shawl bernilai RM40 & Produk Nestle bernilai RM100 & ..
Ada 2 Kotak Nestle Mom & Me, Susu Omega Plus, Nesvita, Acticol, Cereal & Milo.. (Dah bagi sikit kat MIL & Mak)


Tanamera Postnatal Care bernilai RM360.. Macam-macam ada dalam nie.. Semuanya set untuk kebersihan diri dan bengkung.. Jimat dah duit nak beli benda nie..


Baby Bjorn Original Carrier bernilai RM399.. Ini khas untuk baby, Dania masa buka kotak benda nie yang pertama dia amik.. Macam tau-tau jer dulu masa Dania dalam kandungan Cute Mum pernah berniat nak beli brand nie tapi tak jadi.. Takperlah.. Janji Dania dapat pegang n tengokkan.. Baby dapat Retro Line Design (Limited Edition) warna biru..



Baby Talk Magazine Julai Issue bernilai RM6.. Ini first time ada majalah nie.. Belum sempat lagi nak baca..


Rasa bersyukur sangat sebab dapat hadiah yang sangat best nie.. Rezeki ALLAH beri untuk kami sekeluarga..

Khamis, Julai 26, 2012

My 1st Offline Winning Entry ~ Kilometrico 40th Anniversary Count & Win Contest

Selepas hantar Dania pergi Klinik, Daddy datang jemput dan hantar Dania ke rumah MIL dulu.. Sampai jer kat rumah ternampak ada surat Pos Laju tulis nama "Nurul Utun".. ishkk.. Salah ejalah tue .. Lari maksud nama Uyun tue.. Nak tau maksudnya, baca entry Sue.. hihi..

Buka-buka jer yang pertama nampak Voucher Watson.. Eh.. Contest mana pulak yang Cute Mum menang dapat Voucher nie?? Pelik.. Jadi hati pon meronta-ronta lah nak tau dari mana..


Kat alamat pengirin dah tulis Newell Rubbermaid.. Tapi tak tau tue company apa.. Bila dah baca barulah tau surat nie menyatakan yang Cute Mum salah seorang pemenang Kilometrico 40th Anniversary Count & Win Contest.. Teruja sebab inilah Contest Offline pertama yang Cute Mum menang..


Cute Mum menang hadiah Saguhati.. Oklah tue sebab memang tak target pon nak menang hadiah utama sebab Contest nie kena wat sign.. Cute Mum ada amik gambar sign tue, tapi ada dalam memori kad Kamera Lumix.. So tak dapatlah nak share kat sini sign yang biasa-biasa tue..


Kalau nak tau masa nak join Contest nie ada kejadian yang tak best berlaku.. Cute Mum plan nak join 3 form, sekali salah pilih set kilometrico sebab tagging yang mengelirukan.. tak cukup 20sen.. Jadi dapat hantar 1 atas nama Cute Mum, 1 atas nama Daddy.. Total Modal beli barang RM12.60.. Hadiahnya RM40.. Oklah tue.. Berbaloi..

Syukur Allhamdulillah.. Tak dapat merasa BONUS, dapat hadiah camnie pon dah happy..

p/s: Kemenangan ke-7 di bulan Julai 2012
Total Kemenangan 2012 : 70

Muntah-muntah pulak...

Harinie lambat update blog sebab ada kecemasan.. Bukan Cute Mum yang muntah-muntah tapi Dania.. So Cute Mum amik keputusan bawa Dania pergi Klinik Kesihatan Sg Chua pagi tadi...

Dari semalam Cute Mum perasan yang Dania macam lemah.. Asyik tido jer.. Pastue petang semalam lepas balik kerja, Dania tido sampailah pukul 8.30malam.. Terjaga pon sebab Zaquan dah sampai.. Dania minta susu tapi minumnya sikit jer... pastue minta makan mee, pon sikit jer.. Biskut yang selalu Dania makan pon tak jamah.. Bila tanya kenapa Dania diam jer..

Malam lepas selesai buat biskut, Dania minta buatkan susu lagi.. Time tue dah pukul 1 pagi.. Dah buat pon tak minum.. Dania nak ikut atok naik motor pergi minum Mamak.. Sampai sana Dania makan nasi goreng dan air acik tasha..

Tah camner tiba-tiba Dania muntah.. Bukan sikit tapi banyak gaklah.. Masa tue nampaklah Dania makin lemah.. Bawa balik rumah, tukar baju dan terus tido.. Pagi tadi bangun-bangun minta susu.. Minum sikit, muntah lagi.. Kesian pulak..

Hasil jumpa Doktor, keadaan Dania masih ok sebab die masih minum susu & makan walaupon sikit.. tak demam.. Doktor bagi air garam dan ubat demam untuk standby.. Cuma Doktor nasihatkan kalau Dania terus reject mimum & makan, kena cepat-cepat bawa pergi hospital..


Sekarang nie kat rumah Family Cute Mum, tiga-tiga cucu tak sehat.. Zaquan tengah batuk-batuk, Ziqry pulak cirit -birit.. Dania muntah-muntah.. Risau pulak dengan kesihatan mereka.. Harap tiga-tiga cepat sembuh yer..

Rabu, Julai 25, 2012

Dalam Delima.. Akhirnya...

Sebenarnya Cute Mum dalam Delima pagi tadi.. Nie semua disebabkan Cute Mum tak terjaga time sahur.. Bangun bangun jer dah subuh pon.. Masa tue dah mula panik takut tak larat nak berpuasa.. Taknaklah jadi macam 1st day puasa yang mana Cute Mum flat habis sebab tak bersahur..

Dah sampai ofis, Daddy pesan kalo tak larat berbuka jer.. Jaga kesihatan tue.. Cute Mum iakan jer.. Elok on PC, mata berat sangat..Kepala pening.. Terus amik bantal dan tido kat sofa.. Time pagi Cute Mum sorang jer kat ofis.. Akak jaga Salun sampai pukul 10.30 pagi.. Lena betul Cute Mum tido, bangun ngam-ngam akak tue sampai..

Bila bangun jer, baby start kick perut bertubi-tubi.. Non stop.. Rasa sangat tak selesa.. Cute Mum tak rasa lapar sangat pon.. Kira boleh tahan lagilah.. Cuma timbul rasa risau bila baby terus menerus tendang.. Masa tue membayangkan mesti baby lapar kot.. Sms Daddy.. Daddy kata baby laparlah tue.. Camner eh.. Sayang pulak nak berbuka.. So Cute Mum post status kat FB minta pendapat kawan-kawan..


Kebanyakkannya kata baby lapar sebab Cute Mum tak bersahur.. Lebih baik pentingkan kesihatan baby.. Jangan puasa sampai memudaratkan baby pulak walaupon kita ok.. Lepas chatting dengan Anje, Cute Mum pon buatlah keputusan untuk makan demi baby.. Tak dapat bayangkan kalau ada terjadi apa-apa pada baby kalo Cute Mum masih berdegil nak tahan puasa..

Cute Mum plan nak makan roti n air milo jer beli kat kedai runcit.. Tapi masa masuk kedai rasa macam tak nak pulak.. Tetiba terpandang gerai makan kat depan tue buka dan ada orang beli makanan.. Selama Cute Mum bekerja, tahun nie baru nampak diorang jual makanan time tengahari selalunya semua tutup.. Memang rezeki baby dapat makan Nasi dan Ikan tengahari nie bersama Air Soya.. Harap lepas baby kenyang dia akan rest sekejap..

Nampaknya misi nak puasa penuh tahun nie dah gagal.. Apapon tahniah kat baby dapat bertahan berpuasa 4 hari berturut-turut.. Lepas nie Mummy akan cuba pastikan takkan terlewat bangun sahur lagi yer.. Mummy sayang kamu...

Mi.. Kakak Nak Tolong Boleh??

Alhamdulillah semalam Cute Mum berjaya bertahan sehingga puasa.. Kalau dah bersahur masih boleh tahan lapar berbanding tak sahur... Dan yang penting, kat ofis mestilah tido jugak untuk elakkan pening kepala..

Sebelum nie Cute Mum tak dapat nak snap gambar time kami tengah sibuk buat biskut lepas berbuka sebab hp selalu tertinggal kat bilik atas dan tangan dah pegang biskut.. Semalam Cute Mum tak tolong buat biskut tapi wat kerja kat bahagian packing dan stok.. Dania macam biasa bila dah bosan akan datang melihat atau makan biskut..

Nie botol yang dah siap packing.. Diorang buat waktu siang.. Untuk malam punya ada lagi banyak belum siap dan bakar.. Dari duduk saja tengok benda tue, baik tampal label dan kira stok masuk kotak terus..


Tengah Cute Mum nak label botol, dania datang .. " Mi.. Kakak nak tolong boleh?" Cute Mum kesian tengok Dania main sorang-sorang pon bagilah Dania tolong.. Lagipon kalo bab tampal sticker label nie Dania dah biasa buat kat Pin Boling..


Kalo tampal sticker label kat Pin Boling, Dania main tampal jer Cute Mum tak kesah.. Lagipon tak perasan sangat senget benget sebab kat belah bawah tapak trofi tue.. Untuk botol biskut kena letak bahagian atas.. Cakaplah kat Dania "Kakak tampal kat tengah-tengah tau.. Camnie.." Dania pon angguk..

Bila Dania yang buat, mulut dok ulang balik ayat Cute Mum "tampal tengah-tengah", tapi tangan buat kerja, mata ke tempat lain.. hasilnya, senget benget..huhu..


Dah lama asyik buat benda sama dan ulang ayat yang sama, Dania bangun dan terus pergi layan Upin Ipin kat iPad.. Bila kata belum siap lagi.. Dania jawap "Dah siap dah.. Kakak penat"..


Inilah hasil kerja Dania.. Banyak jugaklah Dania dah tolong..Ada yang tengah ada yang ketepi... Takperlah sayang.. Janji kamu ada minat nak tolong mummy.. terima kasih yer.. Kalo kakak buat setiap hari pasti lepas nie dah tak senget benget..


Kami siap semua kerja dekat pukul 1 pagi.. Time tue Dania dah standby ajak Atok n Nenek keluar minum.. Dania suka sangat nak pergi minum naik motor.. Tue yang sanggup tahan mata setiap hari..


Macam nielah rutin harian Family Cute Mum sepanjang bulan Ramadhan..

Ofis macam rumah.. Best ker??

Selamat pagi semua..

Arinie nak cerita pasal Ofis yang orang komen macam rumah tue lepas baca entry Cute Mum tido atas sofa masa puasa ke-3.. Mesti orang hairan kan tengok ofis Cute Mum siap ada sofa, tv dll.. KMehlah Cute Mum story sikit.. Adalah jugak benda nak diceritakan kat Blog nie.. hihi..

Bos Cute Mum nie ada buka 2 Bisnes.. Salun Kecantikan & Kontraktor Perkhidmatan..

Untuk Salun Kecantikan & Produk, ada 2 cawangan.. kat sini dan econsave Balakong.. Cuma ada seorang staff tetap jer kat satu tempat.. Yang kesian akak yang jaga kat sinilah.. Dia sorang-sorang kena jual produk, gunting rambut, facial dan urut.. Kadang-kadang dari pagi sampai petang kerja ker.. Bila takder orang barulah dia lepak kat ruang rehat tue..

Ini ruang jual produk dan kat hujung sana yang ada tirai biru tue tempat gunting rambut dan bilik urut..


Tempat menunggu untuk Customer nielah yang selalu kami gunakan untuk berehat sebentar.. Kalo ada Customer, duduk dalam bilik jerlah.. Siap ada CCTV lagi.. Bos nak pantau kami buat apalah tue.. huhu..


Berdepan dengan bilik Cute Mum nie, bilik Facial..


Cute Mum paling tak suka bila akak tue kena jaga kedai kat Econsave.. Cute Mum yang kena layan Customer.. Ada Customer ok, ada gak yang cerewet.. Malas betul nak layan.. Lagi-lagi yang suka tekan loceng banyak kali.. Macamlah orang dalam nie pekak jer..

Untuk Kontraktor pula hanya ada 2 orang staff tetap.. Cute Mum bahagian Ofis yang kena buat semua urusan tender, invoise, akaun, payslip dan segalanyalah pasal Company nie.. Yang sorang lagi kerja luar.. Dia kena lawat tapak, taklimat, bayar bil dan macam2lah.. Yang lain staff sementara mengikut tender yang tengah running.. Jadi bukan senang Cute Mum kerja kat sini.. Banyak dugaannya.. Sebab tue blog nie menjadi tempat meluahkan perasaan.. Takder tempat nak mengadu..

Disebabkan hanya Cute Mum sorang jer staff untuk Company nie perlukan ruang kerja, Bos buat renovation sikit kat Salun untuk buat 2 bilik ofis.. Satu Bos punya, satu Cute Mum punya.. Letak pulak cermin jernih dan atas tak tutup full, kalo Bos nak apa-apa main cakap dari tempat die jerlah.. Time tuelah Bos akan skodeng apa Cute Mum buat.. Kalo tengok meja kosong ker, mulalah tanya benda yang macam-macam.. Sedangkan semua soalan dan kerja yang ditanya tue dah lama siap..


Walaupon nampak Ofis nie macam rumah, tapi kami tak rasa seronok macam kat rumah.. Kami nie selalu dibebankan dengan pelbagai kerja yang tak masuk akal.. Bos nak untung besar, tapi sangat kedekut menggajikan pekerja.. Kalo boleh semua kerja nak suruh kami buat.. Kalau gaji setimpal dengan bebanan kerja takperlah jugak.. Paling Cute Mum tak boleh blah, Air Water Dispenser pon Bos taknak sediakan lagi untuk kami berdua.. Katanya membazir jer sebab mahal.. Kenalah kami bawa air masak sendiri dari rumah.. Kalau terlupa, belilah kat bawah..

Elok lepas Raya, Cute Mum akan bersalin.. Kalo dulu adik Cute Mum tolong gantikan sementara.. Sekarang nie diorang semua dah bekerja.. Tah siapalah agaknya yang akan ganti.. Kalo boleh kali nie nak cuti 90 hari.. Masa Dania, Bos bising ofis takder orang lepas adik dapat kerja baru.. Rasanya tak cukup 60 hari pon Cute Mum cuti time tue.. Kali nie biarlah bini Bos yang ganti pulak.. Tau skodeng orang buat apa jer.. Biar sendiri rasa tension ke tidak berada ditempat Cute Mum.. huhu...


Sebenarnya Cute Mum memang tak boleh tahan dah kerja kat sini.. Cuma kedudukan kewangan yang memaksa Cute Mum bertahan buat sementara waktu jer lagi.. Kesian ngan Daddy kalo kena tanggung semua sorang-sorang.. Kalo setakat belanja bulan memanglah lepas.. Tapi kegemaran kami bercuti sana sini mungkin dah tak dapatlah.. Sebagai isteri kenalah berkorban sedikit dulu.. Harap bisnes Dania Bowl akan terus maju dan maintain income bulanan barulah Daddy suruh Cute Mum uruskan bisnes sendiri.. AMIN..

Selasa, Julai 24, 2012

Mana Hilangnya Juwita & Hijabku, Gayaku

Dah petang-petang nie tak tau nak cerita pasal apa.. Sekarang dah takder benda menarik pon terjadi sebab semuanya dah jadi rutin.. Kerja dan kerja.. Masa nak keluar dah takder.. Dari blog nie sunyi jer.. Cute Mum nak share Iklan terbaru kat Blog Contest Cute Mum..

Ini 2 BE baru yang dapat minggu lepas.. Tapi asyik lupa nak cerita.. BE kat Blog Personal dah takder.. Harap pasnie dapatlah pengganti..


Iklan dari Astro, Mana Hilangnya Juwita.. Tengok iklan macam best.. Ada Lisa Surihani & Erra Fazira jugak.. Adik Cute Mum kata ada Yusri jugak.. Tapi tak pastilah betul ke tak sebab rumah kami tak ada Astro dah.. Kalo ada pon, ok apa berlakon bersama.. Nampak profesional..


Lagi satu iklan "Hijabku, Gayaku".. Yang nie macam Contest gak.. Kita boleh undi 4 style hijab yang digemari.. Hadiahnya dapat pergi Bengkel Hijab.. Selain tue, boleh muat naik foto kita pakai hijab ikut tutorial yang diberi..Hadiahnya RM1500 dan Bengkel Hijab.. Kalo berminat sila-silalah klik iklan tue..


Apa pon terima kasih pengiklan dan Nuffnang.. :)

p/s: BE ke-4 & 5 di bulan Julai 2012
Total BE 2012 : 28

Hari ke-3 puasa ~ Mengantuk yang teramat di ofis..

Rasa seronok pulak bila cerita pengalaman berpuasa nie.. Yerlah umur dah 29 tahun, tapi pengalaman kali nie sangat berbeza.. Kena pikirkan orang kedua dalam rahim nie.. Kalo dulu sorang-sorang tak kesah sangat bersahur ke tak.. Sekarang dah tak boleh dah.. Kena gigih bersahur jugak untuk bekalan baby dalam perut nie sepanjang tempoh berpuasa..

Cute Mum bertambah seronok baca pengalaman ramai kawan blogger yang tengah pregnant juga.. Ada yang masih kuat bertenaga dan ada juga macam Cute Mum dihari pertama puasa.. Flat habis.. Hari kedua pulak, boleh bertahan sebab dah bersahur.. cuma keletihan akibat buat biskut raya dari pagi hingga berbuka...

Hari ketiga pon ada pengalaman yang berbeza.. Cute Mum sampai ofis pukul 8.30 pagi.. Selalunya time nie lepak sarapan sorang-sorang dulu kat gerai makan depan ofis.. Bila puasa teruslah naik ofis.. Mula-mula ok jer.. Elok sampai pukul 10.30 pagi, perut dah mula rasa pedih.. Baby dengan aktif kick sana kick sini.. Bergoyang-goyang perut nie.. Cute Mum masih nak bertahan.. Tak lama pastue, mata mula berat.. Mengantuk yang teramat sangat.. Sakit pinggang duduk atas kerusi.. Tahan punya tahan, akhirnya Cute Mum terus amik bantal dan baring kat sofa hijau tue..


Nak tau berapa lama Cute Mum tido?? Dari pukul 11 pagi sampai pukul 1 lebih.. Bila terjaga terus solat Zuhur dan mula sambung kerja.. Legalah sikit kepala time tue, cuma perut pedih datang kembali.. Nak berbuka sayang, teruskan jugak.. Lupakan rasa sakit tue dengan buat kerja..

Pukul 3 petang, Bos pon sampai.. Masa tue dah mula stress.. Dahlah baby tengah kick-kick.. Bos boleh bising kata dokumen hilanglah... Sedangkan terang-terang Cute Mum dah bagi Jumaat lepas.. Dah tue tetiba nak akaun tender baru yang resit berkepuk-kepuk, petang tue jugak.. Mulalah naik angin Cute Mum.. Bila pikir tengah puasa, sabar jerlah..


Bila stress, mulalah lapar tue datang.. Kenalah tahan sampai waktu berbuka.. Daddy sampai pukul 5 lebih, balik rumah MIL amik Dania dah terus ke rumah Family Cute Mum.. Malas nak singgah Bazaar Ramadhan sebab badan letih sangat.. Mandi dan terus baring menunggu waktu berbuka.. Terima kasih Family yang dah sediakan menu berbuka puasa...

Alhamdulillah berjaya juga Cute Mum berpuasa selama 3 hari.. Semoga harinie dan seterusnya Cute Mum akan berjaya menahan sehingga berbuka.. Harap baby pon sehat-sehat jer yer..

Dari 15 minit, kini menjadi 30 minit...

Selamat pagi semua.. Macam mana arinie? Cute Mum macam biasa.. Sakit badan dan mata berat sangat.. Maklumlah tak cukup tido dan bekerja keras setiap malam.. Waktu tido sekarang pukul 3 pagi - 5 pagi.. 6pagi -7 pagi.. Kiranya 3 jam jerlah.. Memang tak larat dibuatnya.. Tapi nak wat camner, itu semua demi membantu family sendiri.. Dapat hasil sikit-sikit boleh wat belanja Raya..

Kalo bukan time puasa (duduk rumah sendiri) , kami selalu bersiap nak pergi kerja pukul 8 pagi.. Sekarang dalam pukul 7 pagi dah kena bersiap.. Bila duduk rumah Family kenalah ikut jadual mandi.. Ada 1 bilik air jer.. Yang bekerja ramai.. Disebabkan Cute Mum n Daddy masuk kerja pukul 9 pagi, giliran kami yang terakhir.. Walaupon masuk kerja paling lambat, tapi kena keluar awal jugak sebab nak hantar Dania dan amik motor kat rumah MIL..

Bulan puasa sebelum nie, bila kami keluar pukul 7.30, boleh sampai kat rumah MIL dalam 15 minit jer... tapi dah 2 hari nie, jalan sesak teruk.. 30 minit baru sampai.. Memang Cute Mum dalam kereta asyik terlelap jer.. Kesian Daddy menahan mata sorang2.. Katanya kalo camnie, kita kena keluar awal lagilah.. Adoi.. Makin kurang waktu tido kalo camnie..

Dania pulak, setiap pagi mesti akan tido dari kami gerak sampailah kerumah Neneknya.. Rasanya kat sana pon dia sambung tido lagi sampai pukul berapa tah.. Macam mana Dania tak mengantuk.. Setiap malam dok tolong buat biskut sikit dan main-main sorang-sorang sampai kami habis wat biskut.. Selalunya dalam pukul 1 pagi.. Pastue Dania dah stand by tunggu Atok n Nenek bersiap pergi Minum kat Impian Maju.. Dania sanggup tahan mata sebab nak naik motor.. habis minum dah pukul 2-3 pagi.. Balik baru tido.. Nasib time kami bersahur Dania tak terjaga.. Kalo tak mau merengek jer dia...


Harinie baru hari ke-4 puasa, badan dah mula sakit-sakit.. Harap dapatlah bertahan hingga habis semua tempahan biskut...

Macam biasa.. Promosi sikit.. Model Biskut Laily Cookies mempelawa anda untuk membeli biskut kami... Harganya berpatutan dan pasti sedap.. Kalo tak percaya kenalah beli dan cuba.. hiihii... Senarai Biskut Raya 2012 & cara pembelian ada di Entry INI..

Isnin, Julai 23, 2012

Kecik-kecik dah pandai memilih.. Pening-Pening...

Pagi tadi Cute Mum ada cerita pasal pergi Warta Bangi untuk beli kain Baju Kurung Raya Dania.. Cute Mum malas nak pergi cari jauh-jauh sebab tak larat.. Lebih baik pergi situ jer walaupon pilihan agak kurang.. Lagi-lagi Mummy takleh nak buat baju Kurung Raya.. Tahun nie tengah sarat, rasa rugi jer buat.. Lebih baik duit tue buat persediaan barang Raya anak-anak..

Dania sebenarnya berkenan dengan Baju Kurung nie.. Ini Baju Kurung orang tempah kat Lieya, kebetulan saiznya memang ngam ngan Dania.. Lagilah die ingat acik buatkan untuk dia.. Nak suruh bukak pon nangis.. huhu..


Tapi bila kat Kedai Kain tue, takder pulak jual jenis Cotton yang corak camnie.. Ada yang bunga dan polkadot.. Bagi Cute Mum ok dah tue.. Bila tanya Dania nak tak?? Die boleh jap.. "Erm.. Tak cantik pon... Tak nak ah".. Amboi.. bukan main lagi jawapan die.. Kami pon try cari yang lain dan tunjuk.. Still jawapannya tak cantik..

Habis kami tawaf kedai tue cari baju yang Dania suka.. Malas nak beli kalo Dania tak suka, nanti dia tak nak pakai.. Dania nie boleh tahan memilih bila nak pakaikan baju.. Tak padan dengan umur, dah macam anak dara pulak demand... Cute Mum dah tak larat nak berjalan dan memilih.. Last-last jumpalah satu corak abstrak warna light purple.. Dania tak nak.. Dania pilih warna purple striking.. huh.. Belikan jerlah..

Kebetulan kain tue harganya murah jer, Daddy bagi pilih lagi satu.. Cute Mum dah excited nak amik warna coklat yang sedondon dengan baju raya Daddy nanti.. Dania tak nak.. Dia nak warna hitam purple.. Oklah.. Tema baju raya Dania tahun nie PURPLE!!

Selesai beli, kami pon balik.. Bila jumpa acik Lieya, dia pon tergelak tengok baju pilihan Dania.. Dah macam orang dewasa.. Tak sabar nak tengok hasilnya nanti.. Padan ke tidak baju tue dengan Dania.. Yang penting Dania happy dengan pilihannya sendiri walaupon Mummy pening nak layan Dania memilih.. :)

Tahun nie tak dapatlah kami pakai baju raya sedondon macam tahun lepas..


Mummy takder baju raya, Daddy warna Coklat, Dania Purple.. Temanya tahun nie COLOURFUL!!

Hari kedua puasa ~ Semakin kuat berkat bersahur..

Hari Ahad, hari kedua puasa.. Cute Mum dah plan nak bersahur pagi tue.. Nasib baik Daddy yang kejutkan Cute Mum pukul 5 pagi untuk bersahur.. Mak kata makanan dah ada, cuma panaskan jer.. Nielah untungnya duduk rumah Family.. Makanan dah disediakan.. hihi.. takyah sibuk nak masak untuk bersahur..

Masa pergi Bazaar Ramadhan kat PNKS semalamnya, Cute Mum dah siap beli buah Kurma.. Orang kata bagus amalkan untuk tahan berpuasa lebih-lebih lagi bagi orang yang makin sarat mengandung nie.. Minggu nie dah masuk 8 bulan pregnant kan.. Jadi sahur pagi tue lepas makan nasi, makan buah kurma & susu Anmum.. Lepas solat Subuh sambung tido balik sebab haritue dah start buat biskut..

Pukul 10 lebih Cute Mum dah start membantu apa yang patut.. Banyangkanlah dari pukul 10 lebih duduk buat biskut sampailah nak berbuka.. Cuma rehat kejap untuk solat jer.. Serius memang terasa sakit pinggang dan bontot.. Kaki jangan cakaplah.. Berapa kali kene lunjurkan sebab kebas..

Baby?? Kuranglah menendang berbanding hari pertama.. Mungkin baby taklah rasa lapar sangat pon.. Cuma kena rajin usap bila baby menendang.. Kalo tak memang tak berapa selesa nak buat kerja.. Rasa lapar datang dah pukul 4 lebih camtue.. Cute Mum teruskan bertahan sampailah berbuka.. Alhamdulillah berjaya berpuasa 2 hari..

Lepas berbuka, solat dan rehat sekejap.. Pastue sambung balik buat biskut sampai pukul 12 malam.. Macam nielah keadaan kami buat biskut kalo hujung minggu..

Asyik cerita pasal baby, apa cerita Dania?
Dania macam biasalah.. Mula-mula kacau gak kami buat biskut.. Lama-lama dia jadi bosan sebab asyik kena larang bila pegang itu ini.. Akhirnya Dania bawa diri main ipad sorang-sorang.. Kejap-kejap jer datang minta biskut.. Dah pukul 6 petang baru Dania tido, jadi time kami berbuka Dania masih tido dan pastue terjaga dan sambung main dengan Zaquan n Ziqry.. Family Abang berbuka sama-sama dengan kami.. Kesimpulannya taklah susah Cute Mum n Daddy nak tolong wat biskut sebab Dania masih boleh dikawal..

Oklah.. Habis cerita pengalaman berpuasa disaat mengandung untuk 2 hari lepas.. Harinie pertama kali bekerja pulak.. Nanti esok Cute Mum cerita pengalamannya pulak.. Harap mampu bertahan sampai berbuka..

Dah alang-alang tue, nak wat Promosilah sikit.. Model Biskut Laily Cookies mempelawa anda untuk membeli biskut kami... Harganya berpatutan dan pasti sedap.. Kalo tak percaya kenalah beli dan cuba.. hiihii... Senarai Biskut Raya 2012 & cara pembelian ada di Entry INI..


p/s: Antara hasil biskut yang telah kami siapkan semalam....

Hari pertama puasa ~ rasa macam budak baru belajar puasa...

Selamat pagi semua... Selamat berpuasa yer.. Cute Mum tengah gigih berpuasa nie.. Alhamdulillah berjayalah puasa 2 hari.. Tapi memang pengalamannya sangatlah berbeza dari puasa sebelum nie.. Banyak dugaannya..

Hari Jumaat malam Cute Mum keluar minum lewat pagi.. Kalo tak silap pukul 1 lebih.. Itu pon sebab kami dok lepak layan movie dulu selepas pergi Warta Bangi beli Kain untuk Baju Kurung Dania..Ada cerita masa nak memilih tue.. Nantilah Cute Mum cerita yer..Macam biasa kami akan lepak kat Restoran Impian Maju..

Kami balik rumah dan tido pukul 3 pagi.. Cute Mum memang dah plan nak keluar sahur pukul 4 lebih kat area Sek8 tue jer.. Daddy dah siap kunci jam.. Sedihnya Cute Mum terjaga pukul 5 lebih.. Mana sempat nak bersahur kat luar.. Kat rumah memang takder makanan langsung dah sebab dah budjet nak berkampung kat rumah Family Cute Mum sepanjang puasa.. Last-last minum susu Anmum jer.. Daddy langsung tak terjaga..

Hari Sabtu siang, Cute Mum mulalah mengemas baju dan buat label biskut sementara tunggu petang.. Bila dah tengahhari, baby mula menendang.. Usaplah perut sambil cakap kat baby suruh bersabar.. Pastue baby diam.. Bila dah dekat pukul 3 lebih, perut dah mula lapar.. Badan mula rasa lesu.. Cute Mum gagahkan diri jugak lagi.. Rasa sayang pulak kalo berbuka time tue.. Elok lepas solat Asar terus tido..


Pukul 6 Daddy kejutkan ajak pergi Bazar Ramadhan kat PKNS.. Punyalah ramai orang, Cute Mum dah tak larat nak jalan rasanya.. Macam dah nak pitam.. Dulu kat sini banyak gerai, sekarang tinggal 30 gerai jer.. Semua gerai kena beratur panjang.. Tak larat.. Kami pon pergi cari makanan kat gerai area pintu masuk Sg Ramal Dalam.. Kat sana dah mula kaki nak krem.. Cepat-cepat beli dan balik..

Sampai jer rumah, Cute Mum betul-betul tak larat dah.. Salin pakaian terus baring dan terlelap kejap.. Daddy yang tolong sediakan semua juadah berbuka kami.. Elok jer berbuka, perut terus rasa tegang yang amat.. Takleh nak menunduk pon.. Baby tendang tanpa henti.. Sakit.. Dah reda solat Maghrib dan sambung balik baring..

Masa tue Cute Mum terus cakap kat Daddy.. Baru 1 hari puasa tapi rasa macam dah sebulan.. Tak pernah puasa flat sampai macam nie.. Dah rasa macam budak baru belajar puasa pulak.. Daddy cuma tersenyum.. Nak gelak tak sampai hati kot.. huhu...

Pukul 11 lebih, kami pon berangkat ke rumah Family Cute Mum.. Esok bermulalah kerja part time baru kami sebagai pekerja buat biskut raya.. Harap Cute Mum dapatlah bertahan sepanjang bulan puasa nie..

Kawan-kawan yang sedang pregnant macam Cute Mum camner puasa hari pertama?? Ok tak?

p/s: Cute Mum memang ada gastrik teruk dari dulu.. Memang tak boleh terlalu lewat makan.. nanti masuk angin.. Sejak pregnant dah banyak kali kena gastrik dan terpaksa makan ubat..itulah sebab sangat susah nak tahan lapar.. :(

Jumaat, Julai 20, 2012

Kenangan Dania di bulan Ramadhan..

Sebelum terlewat, Cute Mum sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak.. Selamat menjalani ibadah berpuasa buat semua kawan-kawan.. Cute Mum pula ini kali pertama berpuasa disaat mengandung.. Harap dapatlah menjalaninya dengan sempurna tanpa mengganggu kesihatan ibu dan baby..


Bila start jer bulan Ramadhan, jadi bermulalah kerja baru Cute Mum menjadi pembantu Mak buat biskut Raya.. memang setiap tahun macam nie.. Dari sebelum kawin sampailah dah ada anak nie.. Kenalah sesuaikan diri dengan keadaan semasa..

Promosi jap.. Sesiapa yang nak tempah boleh tengok senarai biskut dan harganya kat entry INI..

Bagi Dania, mesti Ramadhan tahun nie (yang ke-3) lebih best sebab dah paham apa itu buat biskut.. Dalam beberapa minggu sebelum nie Dania tolong jugak Nenek dan acik buat sample biskut.. Pastue yang lebihnya Dania makan.. mau tembam Dania sebulan kat kampung nie..

Ini gambar kenangan Dania dibulan Ramadhan time Mummy tengah sibuk bekerja waktu malam..

Ramadhan pertama tahun 2010 (umur dania 3 bulan).. Setiap hari Daddy hantar Cute Mum ke rumah Family lepas berbuka.. Dania kena tinggal dengan Nenek & Daddy.. Bila dah siap dalam pukul 1-2 pagi, Daddy datang jemput dan tido rumah MIL.. Esok pagi balik rumah dan bersiap.. Dania tak meragam pon time tue.. Kadang-kadang jer Daddy bawa rumah Family Cute Mum sekali. Tapi dok tepi jerlah..


Ramadhan tahun lepas, Dania dah setahun lebih.. Dah pandai bawa diri.. Kami berkampung terus sebulan kat rumah Family Cute Mum.. Cute Mum & Daddy sama-sama tolong.. Dania pon kadang-kadang tolong jugak.. Tapi lebih pada tolong makan.. tue yang muka Dania tembam masa bulan puasa..



Ramadhan tahun nie camner lah agaknya.. Kita tunggu dah lihat jerlah yer.. :)

Bila die bangga dengan hasil kerjanya..

Harinie terpaksa lunch McD.. Gerai makan kat bawah ofis nie semua dah tutup.. Memang setiap tahun sehari sebelum puasa mesti diorang tutup.. Yang susah orang yang takder kenderaan macam kami nie.. Kenalah jalan kaki dan beratur lama giler untuk mengisi perut.. Kalo bulan puasa nie jerlah menu yang ada untuk yang tidak berpuasa.. Naik jemu tau dibuatnya..

Takder apa nak diceritakan pon.. Cuma nak cerita pasal Dania.. Makin besar, makin bijak.. Macam-macam kerja nya sekarang.. Ini antara benda yang paling=paling Dania suka buat.. Setiap kali dah siap mesti dengan bangganya dia panggil Mummy atau Daddy..

Dania: Mi.. Ngok nie..
Mummy : Apa die kakak? Kakak wat per??
Dania : Kakak ulis.. Antik tak?? (dengan muka bangga tunjuk hasil kerjanya)
Mummy : Mana? Takder apa pon kat buku tue..


Dania : Nielah Mi... Kakak ulis kat kaki...
Mummy : Ya ALLAH.. Kenapa kakak tulis kat kaki.. Orang tulis kat buku... Kan buku ada tue..
Dania: hihi.. Kakak ulis kaki..


Nak tengok hasil kerja yang dibanggakan Dania tue??


Habis setiap jari dicontengnya.. Tak cukup dengan tapak kaki.. Betis.. Tangan.. Semua tempat kat badan pon Dania conteng.. Mummy mampu geleng kepala jer..


Dania memang suka sangat menulis.. Neneknya kata sejak tekap tangan kat kertas dan lukis bentuk tangan tue, Dania suka sangat tulis atas tangan sendiri.. Setakat nie baru sekali Dania conteng dinding rumah Nenek sebab ikut pakcik die.. Kat rumah kami belum pernah lagi.. Kalo buat mau jadi Singa Mummy..

Erm.. Camner eh, nak elakkan anak-anak menconteng diri sendiri nie.. ke biarkan jer?? Cute Mum pon pening nak wat cemner dah.. Dania happy jer setiap kali dah conteng diri sendiri.. sebab tue die mesti akan panggil suruh tengok.. Kalo buku tue, setiap page mesti ada contengan Dania.. bila tanya apa tue? jawapannya buat kami tergelak..

"kakak tulis a,e,o,u,i,s,one, satu,........." (padahal cuma ada satu garisan panjang jer.. hihi)

Kerana tergoda, Daddy & Dania menjadi mangsa...

Pagi semalam sebelum pergi kerja, Cute Mum ada request nak makan sesuatu kat Daddy.. Daddy diam kan jer.. Malas nak layan kot pagi-pagi baru celik mata, dah minta nak makan macam-macam pulak.. Tak sempat nak tunggu Daddy mandi.. huh.. teruk betul Cute Mum nie kan.. Gelojoh..

Elok jer masa Daddy jemput, kata "nak pergi makan makanan yang awak nak tak? " Cute Mum jawab "Takperlah.. Buat susah-susah jer".. Ceh.. Dalam hati nak sebenarnya.. Daddy ajak jugak dan tanya mana tempat yang jual benda tue.. Cute Mum jawablah Alamanda.. Ok.. Lepas Maghrib kami pon menuju kesana.. Sukanya...

Nak tau apa yang Cute Mum nak sangat tue??

Root Beer Float kat A&W...Alang-alang kami pon orderlah Burger untuk makan malam sekali.. Lapar kot.. Tapi dah habis makan, Daddy kata tak kenyang pon.. Burger kecik jer.. huh..Dania pulak, Fries keras.. So tak lalu makan jugak.. Maaf yer Daddy & Dania..


Lagi satu yang Cute Mum teringin nak makan Choc a Nut Waffle kat Rasa Alamanda tue.. Sedap sangat.. Dapatlah cover perut yang tak kenyang makan Burger tue... Dania tak makan waffle nie sebab ada coklat.. Dania kurang gemar benda rasa coklat nie.. Tapi kalo gula-gula perasa coklat ok jer..



Terima kasih yer Daddy & Dania yang sanggup temankan Mummy makan.. Maaflah kalo makanan nie tak kena dengan selera kamu berdua.. Bulan puasa nie Mummy akan cuba tak tergoda lagi dengan gambar makanan orang lain yer..

Pesanan untuk dari Dania untuk semua Aunty-aunty..

"Bulan puasa nie janganlah post gambar makanan yang menyelerakan yer.. Kesian Mummy kalo teringin sebab bila bulan puasa Mummy takleh keluar dah.. Balik kerja terus buat biskut raya.. Nanti meleleh air liur adik Dania..."


heheh... Gurau-gurau jer pon....

Kepada Nana & Sue.. saya telah tergoda dengan gambar makanan yang awak post...




 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy