Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Jumaat, November 30, 2012

Hari Terakhirku di sini..

Harinie merupakan hari terakhir Cute Mum bekerja dengan Company ini... Perasaan sangat gembira dalam masa yang sama berdebar juga nak melangkah ke pejabat baru Isnin depan.. Sebab tak tau lagi suasana disana.. Harap semuanya kan berjalan lancar dan Cute Mum gembira disana.. Supaya tiada lagi entry sedih, geram @ sakit hati lagi tercatat dalam Blog kesayangan nie.. Cuma lepas nie Cute Mum kena start kerja awal dan kemungkinan balik lewat setiap hari.. Harap anak-anak pon memahami...

Sebelum tue nak ceritalah serba sedikit pasal berapa lama Cute Mum bekerja disini... Kira kenangan nak tutup cerita Ofis ini...

Cute Mum mula bekerja kat sini tahun 2006 selepas berhenti dari kerja di Kelana Jaya.. Jawatan kat sana memang best sebab berkaitan dengan kelulusan Cute Mum.. Cuma Cute Mum tak tahan dengan suasana kerja yang kena pergi ofis, site, ofis dari pagi hingga lewat pagi.. tak cukup rehat dan penat drive kat area KL.. time tue duduk rumah Makcik kat PJ Old Town.. Masa tue company nie baru jer mula ada ofis.. Bos amik sikit bahagian Salon anak angkatnya buat ofis.. Kira Cute Mum staff pertama yang kena mulakan semuanya dari zero..  Memang pening sangat nak mulakan sebab takder orang nak ajar..  Tawaran gaji mula-mula kecik jer, katanya dah kompom baru naikkan.. erm. naik tapi sikit jer.. setakat sorang masih boleh tahanlah..

Dah hampir setahun setengah kerja, gaji tak naik-naik jugak seperti dijanji.. Pastue anak angkat Bos mula iri hati dengan Cute Mum.. tak taulah kenapa.. Jadi setiap kali Bos pergi melancong, dielah yang take over.. Ada jer yang tak kena.. sampaikan die halakan CCTV betul-betul atas kepala Cute Mum.. Setiap malam die akan tengok rakaman CCTV tue nak tau apa Cute Mum buat.. Mana Cute Mum tau? Cute Mum tengoklah balik rakaman CCTV tue.. huhu.. Ingat die jer pandai.. Cute Mum pon pandailah...

Jadi lama-lama Cute Mum tak tahan dah..Stress sangat bila ada jer yang tak kena.. Jadi Cute Mum pon amik keputusan resign jer.. Masa tue tahun pertengahan 2007..BOS memang bisinglah sebab nanti tiada orang nak ganti.. Nasib sebulan notis tue ada yang ganti.. Cute Mum pon berhenti dan buat bisnes sekejap.. 

Bulan April 2010, masa tue Cute Mum tengah mengandung 8bulan, BOS datang cari Cute Mum semula.. Die merayu kat Cute Mum untuk tolong die semula.. Masa tue die dah ada konflik dengan anak angkat dan dah keluar dari situ.. Kerani yang ganti tue pula suka buat hal sendiri.. Masa Cute Mum takder, satu tender jer dapat.. Kira itupon dah nak habis tempoh.. Katanya kerani tue selalu buat silap kat dokumen tender.. Erm..No komen.. Cute Mum tak nak, tapi masa tue bisnes kami ada masalah sikit.. Jadi dengan nak dapat anak lagi, kena guna banyak duit.. BOS pon offer gaji tinggi dari dulu plus elaun untuk kerja anaknya dulu.. Cute Mum terima dengan hati yang berat..

Bila bulan pertama gaji, bos dah tolak elaun yang dijanjikan.. Katanya KIV dulu sebab masa tue Cute Mum tak boleh nak handle dulu disebabkan faktor mengandung.. Cute Mum dah start bengang.. Pastue kerja kerani yang lama, Cute Mum kena sambung cepat sampai bawa balik rumah.. Itu pon die tak bayar.. Sabar lagi.. Sebab dah nak bersalin kan.. Bila dah lepas pantang, banyak tender masuk.. Tapi nak minta naik gaji pon payah.. macam-macam alasan.. Begitulah yang terjadi sampai bersalinkan Sara.. Masa tue masih bertahan sebabkan belum diterima kerja lagi..Janji hanya tinggal janji.. 

Cute Mum pernah mengadu kat Nana pasal belum dapat kerja nie.. Ingat lagi die kata nanti dalam pantang cuba cari kerja, mana tau ada rezeki.. Syukur alhamdulillah, memang rezeki pergi interview masa pantang., Cute Mum diterima kerja.. Rezeki Saralah nie.. Die dengar kot rintihan Cute Mum sepanjang mengandungkan die.. Banyak dugaan.. Time Dania tak rasa sangat sebab dah dekat nak bersalin..

Ini jerlah yang nak diceritakan.. Kalau nak cerita semua, panjang berjela nanti.. hiihii.. Apapon terima kasih kat BOS telah mengajikan saya sepanjang tempoh saya berkhidmat.. maafkan saya sekiranya ada tersalah kata dan laku.. Semoga dengan ketiadaan saya, BOS lebih menghargai saya.. cukuplah 2 kali saya bagi peluang... Tiada lagi talian hayat selepas ini...

Kepada kawan-kawan semua, terima kasih sebab sudi mendengar luahan hati Cute Mum selama bekerja kat sini dah berdoa moga Cute Mum dah BOS yang lebih menghargai kerja pekerja.. Cute Mum sangat menghargainya.., Doakan Cute Mum lebih tenang dan gembira di Ofis baru yer...

Gambar kenangan di bilik ofis di hari terakhir.... Blog penemanku selama ini...


Kini...Selamat tinggal semua kenangan pahit.. Biarlah senyuman sahaja yang terukir disana..AMIN...

Permintaannya ditunaikan jua...

Hari Rabu lepas, permintaan Dania nak tengok Malaysia melawan Laos kat Stadium Bukit Jalil ditunaikan jua oleh Daddy.. Sebenarnya Dania dah minta masa 1st game aritue.. Dania sangat bersemangat sampaikan kat semua orang Dania cakap nak pergi Stadium.. nenek suruh tido pon die tak nak.. Malam sebelumnya dah buka almari cari Jersey...Tapi disebabkan Daddy ada banyak kerja nak siapkan Tempahan Boling, terus tak jadi.. Dania memang merajuk habis tau.. Terus rasa kesian.. Nampak die dah rindu dengan suasana Stadium.. Last diorang pergi masa Piala Sumbangsih Selangor lawan Singapura...

Jadi hari Selasa lagi Daddy dah beli tiket.. Hari Rabu tue, dah cakap dengan Dania nak bawa pergi Stadim.. Memang happy tak terkata die..Sebelum pergi tue, kami makan malam dulu... Balik jer Dania pon bersiap dengan Jersey Malaysianya...


Diorang gerak lepas Maghrib.. Cute Mum macam biasa, kena tinggal berdua dengan Sara.. Sara masih kecik, belum boleh bawa.. kang bila orang bising Sara nangis.. Ada gak kena sound dengan penonton lain pulak sebab bising.. Baik kami berdua dok tengok depan tv jer...

Oklah.. Nie gambar-gambar yang Daddy sempat snap kat sana.. 


Muka orang tengah kusyuk tengok Bola.. Daddy kata Dania tak tido pon.. Memang bersungguh-sungguh tengok.. Sambil tue Dania tiru pergerakan Ultras Malaysia...



Dania sangat suka pakai Mafla bila tengok bola.. Daddy pon belikanlah.. siap minta ikat kat kepala lagi.. huhu.. bukan main lagi anak dara sorang nie... peminat bola..



Cute Mum pula ingatkan dapatlah buat kerja sikit-sikit kat rumah.. Tapi takleh jugak.. Sara tak nak tido.. Die nak ditemankan jer.. Asal bangun Sara nangis.. Letak dalam buai pon nangis.. Diam pon bila dapat isap jari...Bukan main syoklagi.. sampai berbunyi-bunyi...


Bila kena kacau, marah tue...hihi...


Malam tue Cute Mum sakit perut.. Kembung agaknya.. 1st time kena.. Rasanya sebab makan Paprik yang banyak Kobis Bunga.. Jadi macam biasa, Daddylah yang take over jaga anak lepas balik dari Stadium.. Cute Mum tido sebab dah start pening kepala...

Disebabakan Daddy dah pergi Stadium, semalam kami tido pukul 6 pagi nak siapkan tempahan Pin Boling yang nak hantar harinie... Bertambah lama sebab nak jaga Sara sekali.. Dania dah pergi tido rumah MIL.. Sampai Sara pon tido-tido ayam sampai kami masuk tido.. Kesian.. Kenalah berkorban masa demi bisnes.. Rezeki anak-anak nie..

So mood sekarang, mengantuk... Malam nie kena kerja keras lagi sebab ada tempahan nak hantar esok pula... Dan esok malam, Dania dah booking Daddy tengok bola lagi.. harap oklah keadaan kat sana nanti... Dua2 negara ada penonton yang ramai n masing-masing mau menangkan.. huhu.. Mummy n Sara kena tinggal lagi..

Khamis, November 29, 2012

Berjaya Booking Cuti-Cuti Awal Tahun...

Semalam Cute Mum ada terbaca status Mama Balqis kat FB pasal Deal RM150 semalam di Gold Coast Morib.. Cute Mum tanpa pikir panjang teruslah klik Iklan StreetDeal tue.. Dalam hati memang plan nak bookinglah bawa Dania mandi kat sini dengan Family Cute Mum...

Dulu kami pernah pergi sini pada 15-16 Julai 2012 untuk celebrate Anniversary ke-3 kami.. Time tue baru bertiga.. Perut Cute Mum pon dah membesar pon...Kami booking dari Groupon... RM188 semalam termasuk breakfast, dinner n water theme park untuk 2 orang... 


Balik dari sana, atok n nenek teruja pula nak pergi.. Kami dah ajak pergi sama-sama, tapi diorang ada hal.. so kami cakap kalau ada promosi lagi, kita pergi sama-sama.. sebab tue bila dapat tau ada Promosi untuk travel bulan Jan 13 - Mac 13, Cute Mum terus tanya Daddy ok ker tak? Daddy kata ok jer.. Mesti Dania suka.. Call Mak tanya nak join ke tak? diorang pon ok..

Jadi sebelum pukul 12mlm, Cute Mum pon cepat-cepat booking.. Kali nie lagi murah. RM150.. Cuma bezanya kena pilih terus tarikh kita nak booking.. Masa Groupon dah beli Voucher baru call Gold Coast untuk booking.. Nie kira risiko sikit sebab takleh tukar tarikh mcm voucher haritue...

Nak tau tarikh yang kami pilih? 20 Jan 2013.. sehari lepas besday Mak.. kalo time besday Ayah 30 Jan, hari ahad dah penuh.. So tarikh tuelah yang sesuai.. nanti leh beli kek celebrate besday Mak & Ayah sekali... Insyaallah Lieya n Tasha pon join... Abang jer terlupa nak tanya... kalau sweetmama baca entry nie, jomlah join sekali...


Nie link deals tue.. ingatkan dah tutup semalam.. harinie ada lagi...

Harap tiada aral melintang untuk kami bercuti untuk kali ke-2.. Tempat nie best bagi kami... 




Pandai mereka bahagikan masa bermanja..

Sekarang nie setiap hari lepas balik kerja dah takleh rehat macam dulu-dulu lagi.. Walaupon masa dulu sibuk tolong Daddy siapkan Tempahan boling, sekarang kena juga bahagi masa untuk anak-anak.. Sara masih kecil dan perlukan perhatian.. Sara jenis tido lepas maghrib sampai kul 10 mlm pastue berjaga.. Dania pula memang dari dulu berjaga selagi kami tak tidur.. Kami biasanya tido pukul 2 pagi.. Bila banyak tempahan lagi lewatlah..

Mereka berdua nie pon pandai bahagikan masa... Masa awal malam selalunya diorang nak Cute Mum temankan.. sebabnya time nie Daddy tengah sibuk buat kerja.. Sambil-sambil tue Cute Mum buatlah kerja rumah.. Harapkan Dania temankan Sara...



Bila adik Sara mula nangis, Dania akan cuba pujuk.. Pandai gak Dania pujuk tau.. Ada masa Sara terus diam... Tapi bila Sara dah menangis lagi kuat, mulalah Dania panggil Cute Mum suruh bagi Sara susu.. Pastue Dania pon minta susu jugak..


Time nak susukan anak-anak nielah yang huru hara kejap.. Sara menangis sebab nak bf... Dania pula tension dengan adik n nak susu mesti suruh Cute Mum buat cepat..


Bila dah kenyang perut masing-masing nak tidokan pula susah.. Sebabnya mereka berdua nak bermanja dengan Daddy pulak.. Daddy setiap malam akan tidokan Sara dulu... Sara nie bila tido nak berteman.. Kalau die belum betul-betul tido, kita bangun jer, mesti die terjaga semula.. 


Pastue Dania pula kadang-kadang jeles bila tengok Sara pangku dengan Daddy.. Die pon minta dipangku jugak.. kalau Dania masih belum mengantuk, die mesti ajak bergurau dulu... Terbahak-bahak Dania ketawa..  Kadang-kadang sampai tertido kat ruang tamu dengan Daddy sampai ke pagi.. Nie kes Daddy dah kepenatanlah tue sampai tertido.. Syukur sekarang tengah banyak Tempahan.. 


Sebabkan mereka nie manja ngan Daddy setiap kali tido, sampaikan gaya tido mereka bertiga pon sama... hhihi... gambar Daddy takder, tapi memang camnielah gayanya kalo tido bertiga... berirama...


Cute Mum ada mengadu kat Daddy.. asal nak tido cari Daddy.. bila nak susu bari pandai cari mummy.. Daddy kata oklah tue.. diorang pandai bahagi masa nak bermanja.. time ngan Daddy, Mummy bolelah rehat.. tido awal.. Tapi Daddy nie xda masa nak rehat... buat kerja, layan anak, dah tido sambung wat kerja.. erm.. memang betul pon.. Daddy semakin kurang rehat sekarang... Kesian.. Untung Cute Mum dapat suami yang rajin macam Daddy.. :)

Rabu, November 28, 2012

Customer bagi hadiah kat Danialah...

Semalam balik kerja kami makan kat luar.. Daddy kata tak perlu masak sebab ada Customer nak datang amik tempahan Pin Boling malam tue.. Customer kata die sampai dalam pukul 9 lebih.. Tak sangka pulak ngam-ngam pukul 9 die dah sampai kat kawasan rumah.. Kami pon baru habis makan cepat-cepat balik rumah.. Kami pula dah mula rasa segan sebab rumah tak sempat kemas.. Dah macam kilang.. Barang bersepah sana sini sebab tengah siapkan tempahan lain juga.. eerrm.. harap adalah rezeki kami nak buka kedai.. senang sikit customer nak datang..

Customer nie perempuan.. Dia datang dengan suami dan anaknya.. sangat peramah.. dan siap bawa hadiah lagi untuk Dania.. Punyalah suka Dania tue.. Die kata niekan Dania yang selalu cerita dalam Blog tue.. terus Cute Mum terkejut.. baca blog saya ker? ada blog jugak? .. Die kata suka baca blog jer, tapi takder blog.. Segannya Cute Mum.. hihihi... Mekasihlah sudi baca blog nie...

Dalam kelam kabut Daddy packing Pin Boling, Cute Mum pegang Sara, sampai terlupa nak hidangkan air.. Nama pon lupa nak tanya...Apalah Cute Mum nie kan.. Kalau awak baca entry nie, maafkan saya yer.. dan terima kasih bagi Dania hadiah.. Dahlah buat tempahan dengan kami, nie keluarkan duit lagi untuk mereka..  Buat susah-susah jer.. Nanti kalau ada tournament boling jangan lupa tempah lagi.. hihi..

Nie gambar Dania dengan hadiahnya selepas awak balik.. Siap amik gambar lagi nak masuk blog macam suami awak cakap.. hihi..

Untungnya Dania dapat 2 hadiah Barbie.. Tak sampat-sempat nak buka.. 


Paling Dania aim jam walkie talkie nie... Dania dah siap kata 1 kakak punya.. 1 adik punya... 


Daddy yang nak cepat buat Pin Boling pon terpaksa luangkan masa kejap pasangkan bateri kat jam nie.. Dania ingat jam biasa, bila Daddy tunjuk boleh cakap.. Die pon excitedlah nak guna.. Mula-mula cakap ngan Daddy.. Pastue Cute Mum.. 


Bila kami dah nak buat kerja, Daddy pakaikan kat Sara.. Dania cakap, Sara tersengih jer.. macam paham.. Diorang pon bercakaplah berdua...


Dah penat main....

Kemudian Dania minta buka 1 lagi hadiah.. Aksesori Barbie.. Bukan main Dania suka.. Siap posing.. Lagi-lagi subang tue sebab dari dulu Dania minta belikan subang.. cuma kami jer belum belikan.. malas nak tindik sekarang.. 



Pagi nie bangun jer Dania minta bawa aksesorinya pergi rumah Nenek.. Anak dara nie tak lepas dari melawa nie kan.. 

Selasa, November 27, 2012

Cheesy 7 Pops!!

Hari Sabtu kami belanja Dania makan Soup.. Sibuk betul Dania bangun pagi datang kat Cute Mum cakap "Mummy... Kakak nak soup.. Mummy wat lah..." Cute Mum bukan malas nak buat sendiri pakai Soup Cambell tue, tapi lauk basah dah habis dalam Fridge, alang-alang baik makan kat luar jer... Jadi Pizza Hut menjadi pilihan... Kami pergi Pizza Hut Warta jer..

Sampai jer Warta kami terus masuk Pizza Hut.. Tak ramai lagi time tue.. Kami pon orderlah Pizza Cheesy 7 Pops.. Nampak macam menarik.. Bulan lepas kami makan Cheesy 7 yang lain.. Pastue orderkan Set Kids Eat Free Spaghetti untuk Dania..

Cheesy 7 Pops Pepperoni & Beef.. 


Kidz Bologniase


Tengok muka Dania senyum lebar bila Soup dah sampai... Sukalah tue permintaan ditunaikan..


Tengok.. bukan main selera Dania menghirup Soup.. Pastue amik Garlic Bread cicah Soup.. Itu jerlah yang Dania makan, air pula minum Mountain Dew.. penah tegah jangan minum, tapi Dania nak jugak.. Ermm.. Dah pandai minum air berrrrrr...


Makanan yang lain kami berdua yang bedal.. Spaghetti Dania pon kami yang makan.. hihi.. Benda free, rugi kalau tak amik.. sebelum nie asyik lupa nak order... Kami makan bergilir-gilir sebab Sara tak mau baring dah.. Jeleslah tue tak boleh makan.. Sabar yer sayang.. Cukup 6 bulan Sara makan yer...

Bulatnya Sara....


Sara makin membesar.. Banyak baju Dania masa kecik dah tak muat.. Memang Sara baka besar kot.. Nampaknya kenalah minta peruntukan beli baju Sara... Kakak Nia jugak yang masik comel sampai sekarang.. Ziqry anak Abang yang beza 1 tahun pon dah nak sama besar dengan Dania.. Orang kata Nia ikut Mummy die.. Kecik... hiih..

Dania Maisarah 2 Bulan sudah...

Harinie baru dapat online.. Hujung minggu sibuk dengan urusan kat rumah.. Daddy pula sibuk siapkan Tempahan Boling.. Alhamdulillah semakin banyak tempahan diterima hujung tahun nie.. Harap sempatlah kami siapkan mengikut jadual.. Rezeki anak-anak...

25/11/12 genaplah usia Sara 2 Bulan.. makin membesar anak kami nie.. Hari isnin 26/11/12 Sara kena pergi Checkup kat Klinik Kesihatan Sg Chua.. Pagi tue Sara bangun awal.. Senanglah nak siapkan die.. Takderlah time mandi nangis.. Masa snap gambar nie muka nak nangis sebab Sara dah lapar.. Nak susu..


Hari tue Daddy yang hantar kami sebab Daddy nak guna kereta.. Masuk jer dalam kereta, Sara dah minta susu.. Cute Mum memang dah siap-siap pakai Nursing Wear... Jadi senang jerlah nak susukan Sara.. Takyah cover pakai ponco @ shawl.. Tutup dengan tudung jer.. Opss.. Jangan ada yang tak suka orang NIP (Nursing In Public) pergi amik gambar nie pulak.. Nie hanya untuk memori antara Ibu & Anak.. suka saat kami bertentangan mata ketika menyusu.. Rasanya tiada yang salah pon NIP asalkan tidak terdedah.. Lagipon memudahkan kami menunggu giliran nanti.. sebab dalam bilik penyusuan tak nampak no giliran terkini..


Haritue sangatlah ramai orang.. Cute Mum sampai pukul 9 pagi, pukul 11 baru jumpa Nurse.. Sara yang berjaga, menyusu, tido, bangun balik, menyusu, dan sambung tido balik.. Kesian pula tengok die.. Tangan Cute Mum pon lenguh tau.. Duduk jer dari sampai hingga jumpa nurse.. NIP Sara pon kat situ jugak.. Nak buat camner, kalau bangun nanti ada orang amik seat.. dah kena berdiri atau duduk jauh dari kaunter Ibu & Anak.. Lagi susah..

Berat : 4.2 kg
Panjang : 52 cm

Hasil CheckUp 2 Bulan..
Berat : 4.8 kg
Panjang : 56 cm
Sudah pandai balas senyum dan tegakkan kepala..
Dalam proses meniarap.. pernah berjaya 3 kali.. :)
Dah dapat suntikan 3 serangkai..


Alhamdulillah proses pembesaran Sara ok.. Takder masalah kecuali Sara batuk & kahak jer.. Nurse kata kalau tak elok jugak dalam masa 3 hari, kena datang Klinik untuk pemeriksaan..

Dan Syukur proses memberi Susu Ibu kat Sara pon dah sampai 2 bulan.. Rutin harian yang semakin hari semakin mudah dibuat.. Setiap hari Medela Swing nie menjadi kawan baik di ofis & rumah.. harap dapatlah tukar Freestyle bila ada orang nak beli Swing nie.. (berminat nak  beli boleh bagitau yer..)


Hasil pam di Ofis kadang-kadang banyak sampai kena simpan dalam Storage Bags.. Kadang-kadang cukup jer guna 4 botol..


Stok Susu Chill... Sara cuma minum 12oz jer sehari kat rumah pengasuh.. Yang nie semua stok untuk top up.. Kalau dah 4 hari, Cute Mum naikkan ke Frozen..


Ini Stok EBM bulan lepas dalam 300+ oz..


Ini Stok EBM terkini... dah 550+ oz rasanya.. Dah hampir semua ruang dalam Fridge nie dipenuhi susu.. Sampaikan beli barang basah pon sikit-sikit jer.. 


Semoga Susu Cute Mum akan cukup untuk memenuhi permintaan Sara.. Dan Sara akan membesar dengan Sihat.. 

Khamis, November 22, 2012

Panasnya di OFIS!!

Hadoi... Ingatkan dah takder entry mengeluh pasal keadaan kat ofis.. Tapi terpaksa jugak luahkan kat sini sebab dah tak tahan sangat... PANASSSS!!!!

Apa yang panas?? Meh Cute Mum story... Maybe yang baca status kat FB dah tau sikit-sikit kot...

Ceritanya sangat rumit sebernarnya.. Tapi semuanya berpunca dari mulut...

Sepanjang tempoh Cute Mum berpantang, BOS ada cari kerani ganti.. Bila Cute Mum dah masuk balik, BOS cadangkan untuk amik Si A (bukan nama sebenar) kerja terus.. Die lebih kurang tolong Cute Mum apa yang patut dan lebih pada Sale Saloon & Produk.. Ada lagi sorang staff baru Si B (bukan nama sebenar) tolong bahagian Saloon.. Jadi total staff sekarang 5 Orang.. 4 kat sini dah sorang kat Econsave..

Cute Mum tak berapa kenal siapa Si A nie.. Tapi dari pandangan Cute Mum yang baru beberapa hari kenal, rasa ada sesuatu yang tak berkenan kat die.. Rasa macam Si A nie "giler kuasa".. Die pon sangatlah baik dengan Bini BOS.. Siapa yang dah pernah baca luahan sebelum nie mesti tau perangai Bini BOS camner... Jadi apa yang die buat, mesti nak cerita kat Bini BOS.. Tapi bila BOS & Bini nya takder kat Ofis.. Die asyik bergayut kat hp jer.. Jadi bila masa Cute Mum nak ajar pasal Tender & Akaun?? Dalam hati cakap, lantaklah.. Nanti pandai-pandailah ko buat.. 

Si A nie lebih suka jaga Econsave.. tak taulah kenapa. Jadi setiap kali die pergi, mesti bawa Si B... Pastue kat Econsave, Si A nie ada gaya-gaya macam BOS telah buat Si C (staff econsave yang lama) panas hati.. So masa diorang tengah buat kerja, die pergi kedai sebelah dan borak.. Si A nie pon panas hati dan sound Si C.. Jadilah suasa tegang kat sana..


Bila balik ofis, Si A yang masih panas hati luahkan kat Si D (staff saloon lama) yang juga pekerja kat Econsave time malam.. Cara Si a cakap sangat keras, jadi Si D nie terasa hati... Balik kerja terus cerita kat suami die.. Pastue yang si suami Si D pula datang rumah BOS sebab Si B duduk sana dan marah-marah menuduh Si B menghasut Si A untuk marah Si D.. Nampak tak serabut situasi kat sini? Jadi Si B nie pon terangkanlah dengan baik apa yang berlaku sebab die tak bersalah..

Cute Mum ingatkan kisah tue tamat sampai situ jer.. Rupanya tidak... Keesoakannya Si D tak datang jaga econsave.. Si A & Si B yang jaga.. Tak tahu kenapa, Si A nie pergi membuat cerita pasal si C pada pekerja kedai lain.. Dan tak sangka Si A ada juga sebut-sebut pasal anak angkat BOS.. 

Dan tak disangka pagi tadi anak angkat BOS call nak cakap dengan Si A... Jadi diorang pon bergaduh lah kat dalam Phone.. Cute Mum mestilah dengar apa yang si A cakap sebab dah duduk dalam 1 bilik.. Terus terang cara Si A cakap sangat tak sopan.. Jadi bila anak angkat BOS dah panas, disiram lagi dengan api.. Lagi menjadi-jadilah.. Cute Mum ingat Si A ada cakap "kalau berani datanglah sini".. Serius Cute Mum takut sebab malas nak masuk campur...Dah letak call si A pergi mengadu kat Bini BOS...

Dah tue Si A yang masih tak puas hati, terus tanya macam-macam kat Si D.. Dah tue masuk bilik cakap ngan Cute Mum nak pergi Econsave nak settle dengan Si C.. Tau-tau jer, Cute Mum dapat call dari anak angkat BOS suruh call Si A balik ofis segera sebab die dah bergaduh & lempang Si C.. Sudah.. sampai macam tue sekali.. Si C try call BOS nak bagitau, pastue Cute Mum yang cakap kejap.. rupanya BOS dah tau dulu ceritanya sebab si A awal-awal lagi dah report yang si C tepuk peha die dulu, sebab tue die lempang balik..Ishhh.. Perlu ker sampai camtue sekali..Dari gaya BOS cakap macam die lebih percaya cakap si A..


Si A sampai jer, Cute Mum tak tanya apa-apa.. Die terus pergi keluar makan.. Tak lama pastue Si C datang dengan anak angkat BOS kesini nak settlekan masalah.. Si C pon mengadulah kat BOS.. macam yang Cute Mum jangka, BOS backup si A... Cakap camner pon, Si C tetap salah sebab memang cara kerja die tak elok dari dulu dan susah nak dengar cakap.. Cuma cara si A nie lebih sangat.. macam die pulak BOS.. tue yang Si C bengang.. Kata nak berenti, tapi last2 die kerja jugak.. Adoi.. ko buat camtue, BOS lagi percaya kat Si A tue tau... 

Cute Mum yang dah malas nak campur terus angkut pam masuk dalam bilik dan teruskan mengepam.. lantaklah apa nak berlaku.. Dah sudah, tanyalah Si D & B apa yang jadi.. Diorang pon ceritalah pasal Si A.. Sampai sekarang tak masuk ofis lagi.. Anak angkat BOS sms, Si A kata nak jumpa kat luar.. Eh?? bukan tadi ko ker yang ajak jumpa kat ofis.. nie diorang dah sampai ko muncul pulak? erm.. macam takut jer...

Cute Mum terpikir gak, camner eh kalau diorang berjumpa.. Cute Mum lebih lama kenal Si C dan anak angkat BOS.. taulah perangai diorang camner..mesti PANAS!! sebab sama-sama jenis panas.. 

Itulah ceritanya serba sedikit.. Kalau tak paham, buat-buatlah paham yer... hihi... Kalau nak tau, dari mula Cute Mum kerja, tak pernah jadi macam nie.. staff tak pernah bergaduh.. Cuma time ada anak angkat BOS jer.. tapi dah lama dah die tak masuk campur pasal company.. nie die masuk campur sebab Si A petik nama die.. marahlah die.. Cute Mum bukan nak kata pasal si A nie semuanya kacau bilau.. tapi cara die kerja dan bercakap tue yang terlalu kasar dan buat orang terima sebaliknya.. dan yang kami nampak Si A nie macam nak kipas BOS... Kipaslah bagi sejuk.. Belum tentu apa ko nak akan dapat.. hihi...

Apapon syukurlan Cute Mum dah tinggal 6 hari jer kerja kat sini... Harap tempat baru akan lebih baik dari sini.. Tak seronok datang kerja bila kita asyik jadi pendengar sana sini.. takut kita yang tak buat apa-apa pon jadi mangsa.. 

Rabu, November 21, 2012

Nak Let Go Swing tukar Freestyle Breastpump... (SOLD)

Selamat pagi.. Pagi-pagi nie telinga dah sakit dengan cerita tak sedap yang boleh membuatkan suasana tegang kat sini.. Cute Mum malas nak campur tangan, baik duduk dalam bilik nie sambil menaip entry.. Dulu tak pernah pon jadi camnie...pening2..

Cute Mum nak cerita pasal perbincangan semalam dengan Daddy.. masa tue Cute Mum cerita kat Daddy yang ada kawan tanya pasal Breastpump apa yang bagus.. Die pon nak jayakan penyusuan susu ibu kat anak barunya.. macam -macam lah kami borak pasal pump..

Tetiba Daddy boleh kata..

Daddy:  "Awak juallah Swing tue.. Pastue pergi beli Freestyle.."

Cute Mum: Ha?? betul ke nie? dulu orang minta kata tak payahlah.. membazir jer.. pakai single pump sudah.. tak yah nak freestlye bagai.. 

Daddy : Dulu masa nak belikan tue budjet banyak tue jer.. 

Cute Mum : sayangnya.. baru jer guna sebulan... tapi macam best jer kalau dapat FS.. cepat sikit pump kat ofis..

Daddy: Nak sayang wat per? Let go jerlah... Ada orang beli barulah tambah beli FS awak tue..

Cute Mum: Kalau jual pon dapat berapa jer... mana nak cari duit lagi nak tambah beli FS.. Harganya RM1400..

Daddy : sebab ada duitlah orang offer.. Awak bayar yang tambah tue.. Bil lain B TopUp kan.. 

Cute Mum: Kira half-half lah yer.. Yerlah.. dulu awak dah belanja swing nie kan?

Daddy : Yerlah.. Terpulanglah awak nak ke tak.. B dah offer yer..jangan cakap tak offer pulak.. 

Cute Mum: Adoi.. B buat honey tak senang hatilah.. Dok terbayang FS... Ada ker orang nak beli? Nak jual berapa?

Daddy: Cuba jerlah.. Mana tau ada yang nak.. Berapa harga nak tolak tue nanti kita pikir...

Cute Mum terus memikir berapa nak tolak Medela Swing US Spec yang baru sebulan pakai nie... Kalau ada yang berminat bolehlah tanya yer.. Nie entry masa Cute Mum baru beli.. 

Update: lepas berbincang, Cute Mum let go Set Medela Swing nie RM500.. (tak termasuk 3 botol storage tue yer.. semua benda dalam kotak tue sahaja.. Nanti Cute Mum amik gambar full set..)



Nie Medela Freestyle yang Cute Mum idamkan.. Masa pergi Kasih Ibu haritue pon dah hint Daddy bestnya kalau dapat yang nie.. Daddy cuma senyum jer.. 




Kenapa Cute Mum nak beli yang nie sebab boleh pam sambil buat kerja... Nanti cover jerlah dengan Shawl or Nursing cover.. Cepat dan mudah... kalau sekarang pakai swing amik masa dlm 40 minit 1 sesi.. dapat lagi cepat lagi baguskan.. 


Lagi 4 hari genaplah 2 bulan Cute Mum susukan Dania Maisarah dengan Susu Ibu.. Semoga semangat terus ada untuk melaksanakan tanggungjawab nie..

Selasa, November 20, 2012

Belanja Makan Tahun Baru @ Restoran Upin&Ipin

Sejak dah mula kerja nie, tak banyak masa nak update blog.. Sempat buka kejap-kejap jer.. Kalau BW pon baca jer.. Kalau sempat baru komen.. Tah sampai bila agaknya camnie.. Rindu pulak nak menaip macam dulu-dulu...

Oklah.. Nie nak story pasal Daddy belanja makan hari Tahun Baru (Maal Hijrah)... Cute Mum ada cerita yang Dania ada minta makan kat Restoran Upin & Ipin lagi kan.. Haritue Daddy dah siap pesan balik kerja takyah masak.. Bawa Dania makan kat sana... Elok jer nak amik Dania kat rumah MIL, Atok cakap nak ikut.. Daddy pon pelawalah Mak & Abah.. Sekali tue adik-adiknya pon ikut sekali.. Takperlah.. Rezeki diorang.. 

Haritue kami duduk kat belah depan restoran.. Kalinie kami duduk kat belah dalam pulak.. Orang tak lah seramai hari Ahad kami pergi tue..


Daddy sempat lagi ajak Kila (anak adik ipar) ikut sama... Comel jer gaya Kila tunjuk peace.. hihi..Ibunya datang kemudian bila Ayahnya balik nanti..


Eh.. Adik Sara pon nak bergambar ngan Kakak Nia...


Diorang semua pening kepala nak pilih Menu apa.. Yang diorder Nasi Ayam, Mee kari , Nugget&Ayam & Nasi Goreng Tomyam.. Daddy punya makanan dah sampai dulu.. So Daddy makan dulu sementara tue Cute Mum susukan Sara.. Dah amik port cantik kat tepi, taklah terdedah sangat nak BF Sara..


Dah selesai menyusukan Sara, MIL tolong jagakan Sara.. Cute Mum pon makan Nasi Ayam nie.. Rasanya kurang sedap sikit sebab Nasi agak lembik.. Pastue kuahnya berempah macam rasa kuah untuk Soto.. Kira tak berapa kena dengan seleralah... Tapi disebabkan lapar, habis jugak..hahah.. Harganya RM10.90..


Abah pula kata Mee Kari sedap tapi kuahnya sejuk.. Daddy pula kata Nasinya lembik & rasa masam.. Nampaknya rasa makanan harinie tak memenuhi citarasa kami semua.. Tak sama macam kali pertama datang.. Mungkin ada silap kat mana-mana masa diorang sediakan makanan nie kot..


Sebelum balik barulah sempat Cute Mum snap gambar dalam Restoran nie.. Kat dalam siap pasang tv cerita Upin & Ipin.. Kat dinding ada frame gambar-gambar mereka..


Kat satu bahagian tue ada satu almari penuh dengan barangan Upin & Ipin.. Cute Mum ada gak usha harga barang kat situ.. Boleh tahan mahal gak barangnya.. Note Book kecik RM4.. Tabung RM25... Biasalahkan barang koleksi mestilah mahal..


Dania pon dah aim nak beli jugak.. Daddy kata Dania nak Mug.. Harganya RM25 kalau tak silap.. Rasa rugi jer nak beli.. Daddy pon pujuk cari benda lain..


Akhirnya Dania pilih Button Badge RM4... Kaki paw Dania sekarang nie...asal keluar mesti nak membeli.. Paling die suka beli Belon atau Bubbles..


Total kami makan kat sini dalam RM80... Itupon tak semua order.. Ada yang kongsi.. Mahal ke tidak? Lebih kurang macam makan kat Old Town harganya.. sekali sekala bolehlah.. Kalau selalu, mau bocor poket.. hihi...

Rezeki duit Dania Bowl untuk dikongsi dengan Family...

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy