Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Selasa, Januari 08, 2013

Anak Susuanku ~ Balqis Aleesya

Berbalik kepada entry Sara dah pening.... Mesti ada yang nak tau apa jalan penyelesaian untuk EBM Sara yang dah penuh 1 freezer tue kan.. Memang perancangan awal nak beli Deep Freezer.. Tapi budjet belum cukup sebab dah lari nak buat Kenduri Cukur Jambul Dania Maisarah 13 Jan 2013 nie.. Jemputlah datang yer kawan-kawan.. (nak buat entry jemputan , tapi tak sempat lagi...)

Akhirnya Cute Mum jumpa satu lagi jalan penyelesaian... Mencari anak susuan.. Mula-mula Cute Mum risau gak pasal hubungan anak susuan tue dengan kita dan anak-anak.. Lepas mendalami hukumnya, akhirnya Cute Mum setuju.. Sebab bukan susuh pon, janji kita rekodkan semuanya.. Insyaallah takkan jadi masalah.. Daddy pon bersetuju dengan cadangan Cute Mum.. Yerlah.. apapon mesti ada persetujuan suami.. Nanti anak susuan nie jadi anak susuan die jugak hingga akhir hayat...

Mula-mula Cute Mum publish cari anak susuan kat FB.. Pastue tanya kat group KIM.. Diorang cadangkan iklankan kat page Human Milk 4 Human Baby Malaysia.. Kat sana baru Cute Mum tau ramainya orang nak cari anak susuan dan ibu susuan.. Jadi bila dah iklankan barulah ada ibu-ibu yang bertanya..

Rasanya ramai juga yang tanya.. tapi kami tolak sebab lokasi anak susuan tue jauh.. Daddy syaratkan biar baby dekat biar senang jumpa dan mudahkan familynya datang sendiri amik EBM.. Pastue Daddy akan tengok dulu kenapa diorang perlukan ibu susuan... Kalau boleh nak bagi pada yang betul-betul memerlukan..

Akhirnya Cute Mum jumpa seorang ibu yang cari ibu susuan untuk anak yang bakal dilahirkan pada bulan Feb13... Ibunya menghidap kanser payudara dan sedang jalani chemo.. Jadi sudah tentu dari lahir baby tue tak dapat Susu Ibu.. Jadi Cute Mum sudi jadi Ibu Susuan untuk baby tue jika ada kesempatan.. Ada lagi sebulan lebih menunggu baby tue lahir.. Rasa macam nak dapat anak baru jer.. :)

Pastue ada pula seorang ibu dari Rawang nak Cute Mum jadi ibu susuan anaknya... Cute Mum mula-mula tolak sebab takut tak tertanggung nak jadi ibu susuan pada ramai anak susuan.. Tapi ibunya kata sudi terima berapa banyak EBM yang ada untuk anaknya.. Selepas berbincang dengan Daddy, katanya bagi jerlah EBM yang ada tue.. At least ada ruang sikit untuk stok baru dan baby tue pon dapat khasiatnya daripada terbuang macam tue sahaja... Jadi Cute Mum pon bagitahu ibunya berita baik ini...

Selepas itu ada jer lagi ibu-ibu yang tanya pasal EBM.. Cute Mum berat hati nak tolak, tapi terpaksa juga tolak sebab takut tak tertanggung... Barulah Cute Mum tahu ada ramai ibu sanggup cari ibu susuan untuk anak mereka.. Ada pelbagai sebab kenapa mereka tak boleh supply dan ada baby yang memang reject fm... Terasa bersyukur sangat setakat ini Cute Mum masih mampu berikan susu ibu pada Sara... Bagi ibu-ibu sana yang ada banyak EBM lebih, silalah kongsi dengan baby yang memerlukan daripada susu tue terbuang disebabkan expired... Serius memang Cute Mum sedih bila pikirkan baby yang perlukan susu tue.. hanya mampu berdoa mereka akan jumpa ibu susuan...

Oklah.. Hari Sabtu anak susuan kami yang pertama datang... Nielah die Balqis Aleesya... Umur 9 bulan.. Kiranya sama tahun dengan Sara.. Dah pandai duduk dan merangkak... Dania suka jer dapat adik baru..Sara pon nampak macam ok jer bila Balqis sampai baring sebelah Sara sebab die tengah tido...Lepas Balqis bangun, die pon mainlah sama-sama... Walaupon Balqis nie takut dengan orang, alhamdulillah dengan Cute Mum ok jer.. Ada chemistry disitu.. :)


Kami berboraklah nak kenal satu sama lain.. Maklumlah lepas nie kami akan jadi  keluarga juga walaupon hanya Balqis yang mahram dengan kami... Family Balqis semuanya ok.. ibunya kata tak mampu nak supply meningikut demand Balqis.. Hatinya tak sanggup nak topup dengan FM.. tue yang sanggup cari ibu susuan.. Balqis pon ada seorang lagi ibu susuan...

Dah pukul 11 malam, Sara pon dan meragam.. Balqis pon sama... Jadi Cute Mum terus pindahkan EBM yang iklas diberi buat Balqis... Pandai Balqis posing dengan EBM die dan Kakak Nia...


Selamat Datang ke keluarga kami Balqis Aleesya.. Semoga kamu terus dapat khasiat susu ibu selama 2 tahun yer.. Moga kamu jadi anak yang solehah dan bijaksana... Insyaallah, jika murah lagi rezeki susu mummy, akan  dikongsikan bersama Sara dan anak susuan mummy....


Kini secara rasminya Cute Mum ibu kepada 3 orang anak perempuan....

Dania Alisha
Dania Maisarah
Balqis Aleesya


Gembiranya hanya tuhan jer yang tahu...Bermula dengan niat fully bf Sara, kini Cute Mum ada anak susuan....Alhamdulillah...

EBM dari bulan Okt - Disember 2012...


Kini tinggal banyak nie...Yea.. Dah ada ruang sikit nak letak stok Bulan Jan dan makanan frozen.... 


Tapikan nie bukan untuk Sara seorang tau...Untuk siapa?? nanti Cute Mum story next week pula...

14 comments:

achiek anis berkata...

tahniah sis...moga terus dimurahkan rezeki dalam breastfeeding...:)

Ayu berkata...

Salam.
Terharu dgn usaha murni CuteMum.
Semoga hidup CuteMum sekeluarga terus diberkati.. insha Allah...

Anum berkata...

so cute sis

fieyahmads berkata...

ya allah mulia nya akak..sebak baca walaupun cerita akak nih tak sedih..sedih sebab dua-dua orang anak tak dapat bf sepenuhnya :(
rase nak kenal sgt ngn akak nih!

mamafarah4 berkata...

Tahniah uyun..dah dapat anak susuan..semoga hubungan terus berpanjangan..

eima berkata...

tahniah dear ..besar pengorbanan tu

ibuhebat berkata...

alhamdulillah.. seronoknya dapat anak susuan.. nama pun nak dekat sama dgn anak kandung cutemum:)

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

alhamdulilah...
rasa terharu kerana uyun sudi kongsi ebm dengan anak2 yang memerlukkan terutama baby yang bakal lahir tue...

Makbed berkata...

Entah kenapa makbed terharu baca entri ni. Nak ucap Tahniah sebab begitu besar hati dan kasih sayang Cute Mum tu. EBM banyak betui dalam peti aiss..

:::aZiE::: berkata...

wah....byknye susu sis...murah rezeki..harap2 azie pon byk cenggini..

Mimie berkata...

murah rezeki cute mum...Tahniah dah tambah seorang lagi anak perempuan. Semoga Allah membalas niat murni Cute Mum tuh...

Majlis cukur sara 13 Jan nih ye?huhuhu same tarikh ngan trkh lhir sy...

Chekgu Azrine berkata...

Tahniah..betul2 mulia sungguh uyun ye..alhamdulillah..rezki yg allah bg mampu tolong org yg dlm kesusahan..

Saleha berkata...

semoga syurga tempatmu

Ummu Ukasyah berkata...

teringin nak jadi ibu susuan tapi tak tercapai hajat

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy