Klik untuk melihat Koleksi Dania Bowl!

Khamis, Januari 31, 2013

Bekal 1 botol Susu untuk ke Playzone The Mines...

Petang hari Ahad lepas, Daddy ajak kami jalan-jalan kat The Mines sebab nak repair Ipad Dania...  ikutkan Cute Mum nak join Family pergi Port Dickson.. Tapi Daddy nak buat Pin Boling.. So batalkan jerlah niat tue.. Lagipon Dania tak berapa sehat... 

Masa cuti tue, Cute Mum sibuk nak belajar instagram.. Orang lain dah lama guna application nie Cute Mum baru terkial-kial nak guna.. Paling best bila dapat amik gambar hasil setiap kali pump.. Walaupon cuti dan Sara direct feeding, pump tetap pump.. Yang dalam gambar nie stok untuk bawa pergi jalan-jalan ke Mines..


Masa post gambar tue ada yang kata kenapa tak df jer.. Lagi senang takyah nak bawa botol.. Bagi Cute Mum memanglah senang df jer.. tapi kena pikirkan bila Daddy yang jaga Sara atau masa tue tengah line tak clear nak df.. contoh tengah main bowling ker... Jadi Cute Mum memang dah biasakan diri bawa 1 botol fresh milk.. Susu nie boleh tahan 4 jam dalam suhu bilik.. So kenalah bagi Sara time die betul2 nak susu.. Kalau Sara dah minum sikit, kena habiskan dalam masa 1 jam.. Sebab dah terkena air liur..  Kalau tak sempat pump kat rumah, Cute Mum pump dalam kereta.. Pastue tinggalkan jer beg pump dalam kereta.. bawa botol jerlah..

Walaupon camtue, Cute Mum tetap kena pakai Nursing Wear jugak sebab dalam kereta Sara DF.. Pastue kalau susu dah habis, df jugaklah... Lagipon budak yang fully BF nie kalau nak susu memang tak menyempat punya.. Lagi-lagi maknya ada... Memang nak kena cepat DF... So pakai baju n tudung yang sesuai dah senang...


Nie muka budak yang dah puas menyusu... Senyum jer...


Sampai jer kat The Mines, kami pergi hantar iPad dulu pastu makan... Masa kami makan. Sara pon makan... Daddy jaga kejap, sementara Cute Mum makan.. Pastu Cute Mum susukan Sara.. Sara ok jer minum susu botol bila Cute Mum bagi.. Ada setengah budak, kalau mak yang bagi, die reject sebab nak df...

Dah selesai makan... Kami hiburkan hati anak-anak pula.. Dah lama tak bawa Dania berhibur.. Nak pergi taman, asyik hujan jer.. Daddy ganti dengan Playzone yer...


Happy betul Dania main macam-macam.. Kesian Sara dok tengok jer...


Last-last Daddy bagi peluang kat Sara join Kakak main...


Wah-wah.. bukan main happy lagi Sara....





Habis semua mainan Dania try.. Sara pon dapatlah join sekali... Dania tak puas main, tapi kami terpaksa ajak balik jugak... Dah pukul 9 malam pon... Lain kali yer Dania...


Dalam perjalanan balik, kami singgah makan kat Restoran Maulana dulu.. Nak jalan-jalan Bazaar Malam tak boleh sebab hujan renyai.. Dania memang tido dalam kereta... So terus jerlah balik... Cakap kat Daddy, jomlah kita pergi PD malam nie.. Esok balil lah.. Daddy pon ok... Tapi tengok Dania macam tak sehat lagi, kami pon batalkan niat tue... Bawa mereka balik dan tido.... Tak dapatlan nak ikut bercuti lagi...

Sesi serah EBM untuk bakal Anak Susuan Ketiga...

Hari Sabtu yang lepas, Cute Mum menerima kunjungan dari Kak Azma & Family.. Mereka adalah Family bakal anak susuan kami yang ketiga.. Sebab baby dijangka lahir 16 feb 2013... Cute Mum memang dah siapkan stok untuk bakal baby... Rasa terharu jer bila susu Cute Mum jadi makanan pertama baby tue nanti.. Dalam masa yang sama rasa sebak juga kalau Cute Mum ditempat Kak Azma..

Seperti yang Cute Mum cerita sebelum nie, Kak Azma orang pertama yang respond masa Cute Mum cari anak susuan.. Kak Azma mengidap Breast Cancer... Jadi die berusaha cari Ibu Susuan untuk anaknya sebab tak nak anaknya minum susu Formula.. Lagi-lagi kedua anak Kak Azma sebelum nie memang fully bf sampai umur 2 tahun.. Alhamdulillah cadangan Kak Azma nak cari Ibu Susuan diizinkan dan disokong oleh suaminya.. Cute Mum dengan ikhlas hati nak kongsikan Susu yang ada nie pada bakal baby..


Kami sempatlah berborak pasal kesihatan Kak Azma.. Serius, kalau terjadi kat diri sendiri, tak tahu apa nak buat.. Masa Kak Azma tahu die hidap Breast Canser,kandungan dah masuk 4-5 bulan kalau tak silap.. Siap doktor sarankan gugurkan kandungan.. Ya ALLAH.. tak sanggup dengar diri kena cancer, pastue kena gugurkan kandungan lagi.. 

Macam-macam cara Kak Azma ikhtihar, tapi masih tak jadi sebab time pregnant hormon kita aktif, jadi sel kanser membiak dengan cepat.. Akhirnya Kak Azma jumpa Doc di Hospital Pantai yang berjaya jalankan chemo tanpa perlu buang kandungan.. Dari situ kak Azma dapat kekuatan bila berjumpa dengan rakan-rakan yang senasib.. Baby mereka pon sehat jer..Buat masa nie Kak Azma dan jalani 2 cycle chemo.. Sambung semula 2 minggu lepas bersalin..

Cute Mum doakan Kak Azma selamat bersalin nanti.. Baby pon dapat lahir normal.. Nanti senang Kak Azma nak teruskan chemo.. Terima kasih gak pihak Hospital boleh terima EBM untuk diberikan kepada baby... Jantina baby.. Rahsia... hihi.. Biar suprise sikit... Macam nak dapat anak baru.. :)

Sebelum Kak Azma n Family balik, Cute Mum bekalkan dulu susu untuk bakal baby.. Yang nie semua stok dari awal bulan Jan sampai 18 Jan..


Ingatkan nak bagilah dalam 60 pek ke... Sekali tak muatlah.. Dapat sisi dalam 15 pek jer.. Takperlah.. Nanti kami hantar lagi bila baby dah lahir yer...


Macam biasa, mestilah amik gambar kenangan dengan keluarga baru... Semoga ikatan siratul rahim nie kekal utuh buat selamanya... Harap Kak Azma sudilah terima Susu Ibu yang iklas dari kami sekeluarga..  


Walaupon sampai sekarang orang masih lagi kata Cute Mum jual susu, Cute Mum dah malas nak layan.. Kalau kita cakap tak pon, diorang takkan percaya.. Kalau kita cakap iklhas orang kata nak menunjuk..Jadi biarlah kami 4 keluarga yang terlibat nie tahu apa yang sebenarnya berlaku.. 

Dan Cute Mum gembira sekarang ramai ibu-ibu yang bersembang pasal PSI nie dengan Cute Mum kat FB.. Seronok bila dapat berkongsi ilmu PSI.. Nanti Cute Mum nak banyakkan lagi info pasal PSI nie.. Boleh jadi rujukan ibu2 lain yang nak jayakan PSI kan...

p/s: Sekarang Dania dah pandai kira berapa anak kami pakai jari... Kakak.. Adik Ara.. Balqis.. Iffah.. Adik baby... Yea.. Cute Mum bersalin 2 kali, tapi dapat extra 3 anak.. happy..

Rabu, Januari 30, 2013

Family Trip @ Gold Coast Morib ~ Main Pasir kejap...

Entry terakhir sebelum tutup cerita percutian kami kali nie... 

Cute Mum pernah pergi sini sebelum bersalinkan Sara.. bulan Julai 2012.. kira hampir 6 bulan yang lalu.. Bila tengok balik gambar kami kat sana bertiga, rasa cepat sangat masa berlalu.. Banyak perubahan...

Antaranya perubahan pada penampilan dan wajah Dania.. Dah makin matang sejak ada adik nie...Bukan sorang tau.. Insyaallah 4 orang adik...

Dania 2 tahun 2 bulan


Kini Dania dah 2 tahun 8 bulan....


Ini pula Mummy masa sarat mengandung 7 bulan.....


Sekarang  Sara dah ada... Perut pon dah kempis sikit..tapi masih boroi.. huhu...


Cuma tempat nie jer yang masih tak berubah... hihihi..


Macam yang lepas, kat sinilah kami nak bergambar.. Kebetulan Lieya pon ada.. Mintalah amik gambar kami berempat... Kalau cantik boleh framekan...





Dania sempat lagi main pasir.. Cuma taklah excited macam dulu.. Mungkin Dania dah letih sesangat kot... Apapon terbaiklah Dania still boleh bagi pose ayu gitew...


Sara pon happy jer kena angin pantai.. Sara dah 2 kali mandi pool.. kat sini & I-City Woter World.. Pantai belum pernah lagi.. Nanti ada masa kita mandi laut pulak.. Kakak pon dah ajak dah tue... Jangan Sara takut sama macam kakak 1st time kena air laut sudahlah.. 


Oklah... Hari pon dah panas terik.. Kami dah tak larat nak bergambar.. Masa untuk pulang ke rumah pula... 


Sebelum tue, sempat singgah pekena Rojak & cendol kat pekan Banting... Sampai rumah, terus tertido.... Penat....

Family Trip @ Gold Coast Morib ~ Pool & Sliding time...

Sambung lagi cerita cuti-cuti kat Gold Coast Morib... Nie hari kedua & terakhir kat sana.. 21 Jan 2013...

Pagi lepas breakfast, kami nak bilik dulu.. Yang lain pergi pantai.. Macam biasa air pantai surut lah.. Main pasir jerlah boleh...


Dah settle pump, kami pon terus menuju ke Pool.. Time nie Daddy bawa DSLR.. dapat lah bergambar...

Dania nampak macam happy, tapi haritue die tak berapa nak mandi.. Asyik dok tepi jer n sibuk kata sejuk.. Erm.. Dania nie memang jenis takleh penat.. Kalau tak cukup rehat, camnielah jadinya..


Sara gak maintain happy... Seronok dok berendam dalam air..



Kalau dulu kami pergi bertiga dan masa tue Cute Mum pregnant, jadi kalinie dah pergi ramai-ramai, amik peluanglah nak sliding sana sini.. Mekasih Kak Ct tolong jagakan Sara sementara mummy naik Slide..


Yea... Happy nyer dapat gak naik menatang nie... Gambar mummy tak nampaklah... Ketinggalan keretapi..



Yang Sliding pusing-pusing nie jer Cute Mum tak naik.. Malas nak beratur.. Tengok Abang n Zaquan jerlah..


Sliding yang paling banyak kali kami naik... Rasanya lebih dari 10 kali kot.. Macam-macam stail kami buat... Dania jer tak nak naik.. Kena paksa gak dengan Daddy..





Lepas main tue Dania duduk tepi jer.... Ajaklah camner pon.. Taknak gak...


Dania lebih suka main dengan Ziqry kat tepi jer...


Tengok tue Abang & Zaquan releks jer main banyak kali...


Ziqry pon happy jer main sliding nie.. Apalah Dania nie...



Kami memang lepak kat tempat nie jer.. Sara pon penat kot sampai tertido dalam kolam.. Dania pula ikut Aciknya main kat River tue... 


Layan jer muka.. Nak tidolah tue..


Oklah.. Dah pukul 11 lebih.. Naik atas mandi Jakuzzi pulak... 




Kalinie memang bestlah mandi ramai-ramai.. Boleh gelak sakan tengok macam-macam aksi kami turun slide.. Pasnie tak tahu bila dapat pergi lagi... Nak carilah tempat lain yang ada keriangan yang sama macam nie... 

Selasa, Januari 29, 2013

Family Trip @ Gold Coast Morib ~ Dinner & Breakfast..

Sambung balik cerita cuti-cuti kami di Gold Coast Morib 20 Jan 2013... Orang lain dah habis cerita, Cute Mum baru terhegeh-hegeh nak update.. Maklumlah busy jer skarang nie.. 

Lepas kami mandi manda, perut masing-masing pon dah berkeroncong... Jadi seawal pukul 7 kami dah pon bersiap nak makan malam kat The Vanue.. Takut ramai orang jer. Sara dah tido.... Kepenatan nampaknya...


Tak dapat nak posing sangat kat Deco CNY nie...


Kami booking 3 bilik guna Voucher... Jadi dah termasuk 6 orang punya Voucher Dinner.. Mak & Ayah takder.. Jadi takkanlah kami nak biarkan Mak & Ayah makan kat luar berdua sedangkan kami makan sedap-sedap.. Lagipon kitorang plan nak celebrate besday Mak & Ayah...Cute Mum pon cadangkan kat adik-adik kongsi sama-sama lah bayar... Diorang pon ok jer...  

Harga untuk Dinner untuk dewasa RM40.. Jadi kami bayarlah RM80 untuk Mak & Ayah...


Kami sampai awal, jadi senanglah semua orang pergi amik makanan dulu.. Cute Mum duduk macam puteri jer.. hahah.. perasan.. Cute Mum jaga anak-anak... Makan pon ikut giliran... Menu malam tue Nasi Ayam dan makanan sampingan yang lain..




Dania mula-mula ok jer.. Tau-tau die terlelap, bila kena tegur dengan Daddy, terus tersenyum.. Semua dok gelakkan Dania.. Die boleh cakap "Kakak tertido pulak.. heheheh"... Tapi tak sampai 10 minit, Dania betul-betul tertido... Kena kacau pon dah tak layan.. huhu.. Penatlah tue mandi dekat 4 jam..


Lepas makan malam.. kami dok lepak-lepak kejap ... Amik gambar dulu... 


Gambar berempat tak berjaya sebab Dania tido.. Kesian sampai macam tue sekali Daddy buat Dania.. hihi..


My Happy Family... 


Malam tue semua kekenyangan sampai tak keluar bilik.. Kami pon tido gak tapi terjaga pukul 11 malam sebab Dania dah terjaga.. Dania kejut Daddy, so kami pon keluarlah jalan cari kedai minum yang buka siaran EPL.. Daddy nak tengok bola... Kata penyokong Man Utd setia.. Sangguplah jalan-jalan cari kedai sampai jumpa.. Nasiblah jumpa jugak.. 

Habis jer bola, kami pon balik bilik.. Sambung tido semula sebab nak kena bangun awal pagi tue.. Nak tengok kami sekeluarga kat MHI.. hihi...

Lepas kami tengok MHI, bersiap pergi Breakfast pula...  Untuk Mak & Ayah kami kena tambah RM25 seorang... Menu pagi tue, Nasi Dagang dan Bubur serta makan lain...Kami makanlah sebab dah lapar.. tapi budak2 nie mana nak makan.. sibuk nak mandi kolam jer...


Keciknya Dania.. beza setahun dengan Ziqry, tapi nampak sebaya jer.. huhu..


My bambam Sara pon mood ok jer pagi tue... Tak sabar nak mandi lagi ker??


Mestilah!!!!!!


Sebelum kami terjah pool lepas breakfast, Cute Mum balik bilik dulu untuk pump... Barulah selesa nak mandi manda nanti...

 

CUTE MUM - My Cute Little Diary..... Designed by Whitey Mommy